Jáhlovo-cuketové bazalkové noky s citronovo-bazalkovou omáčkou se špenátem, cuketou a zelenými fazolkami (rovněž ve verzi se švestkami a mákem)

Ingredience

noky

  • 112g cukety
  • 144g vařených jáhel
  • čerstvá bazalka, pár lístečků
  • 4-5 hrstí špaldové mouky hrubé či klasické – záleží na zbylém množství tekutin v jáhlách
  • sůl dle potřeby

Úžasnou kombinací je kombinace rovněž brambor a jáhel, které dělám ke švestkovému rozvaru s mákem jen přidám vařené brambory.

 

omáčka

  • české ghíčko bio dle potřeby (vegané použijí jiný tuk)
  • 1 bílá cibule
  • hrst zelených fazolek
  • 1/2 očištěné, vydlabané cukety
  • pár kostiček listového špenátu či čerstvého 1 hrst
  • pár lístečků čerstvé bazalky
  • citron pár kapek
  • mandlové mléko dle potřeby, já dala 250ml, záleží na požadované konzistenci (lze využít i jiné rostlinné mléko)
  • sůl dle chuti

Příprava

Potřebovala jsem rychlou a snadnou omáčku, tato je naprosto svěží a lehká, rychlá, stejně jako jáhlové knedlíky, které jsou úžasnou alternativou jak nasladko tak naslano, dělám je v několika verzích cuketa, jáhly, mouka, sůl nebo místo cukety brambory či pokud chci přidat bílkoviny navíc rovněž přírodního Šmakouna či žloutek.

Chutnají nejen malému, ale i nám všem, dá se do nich zamaskovat nejen cuketa, ale i dýně, řepa, prostě experimentům se meze nekladou a využití je neomezené. Samozřejmě lze připravit k této omáčce například kuskus, jáhly, špagety, ale tentokrát jsme měli chuť na něco jiného.

Příprava je velmi snadná, jáhly propláchneme a dáme vařit. Ve chvíli, kdy jsou uvařené přiklopíme je a necháme vsáknout přebytečné tekutiny, pokud by bylo tekutin příliš, přecedíme je. Necháme vychladnout, přidáme nastrouhanou cuketu, sůl a zahustíme moukou dle potřeby, těsto je lepivější. Připravené noky vložíme do vroucí vody, můžeme zkusit jeden vhodit do vody a uvařit, ale ještě se mi nestalo, že bych je rozvařila, nicméně mícháme opatrně. Ve chvíli, kdy vyplavou jeden vyndáme a ochutnáme, já vařím přibližně 10 minut.

Během chladnutí jáhel si můžeme ušetřit čas a pustit se do omáčky. Na ghí orestujeme cibuli, přidáme pokrájenou, očištěnou cuketu, hrst zelených fazolek, špenát, osolíme a zalijeme mandlovým mlékem.Krátce povaříme a dochutíme čerstvou nasekanou bazalkou a přidáme pár kapek citronu, připravovanou omáčku rozmixujeme dohladka, případně si můžeme oddělit část zelených fazolek. U nás se stále jídlo mladým pánem pitvá 😀 takže mixuji dohladka a není problém.

Vzniklou omáčku podáváme společně s připravenými knedlíky.

 

Přeji dobrou chuť.

 

Poznámka

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 20 minut

Verze jáhly, brambory, mouka se švestkovo-jablečným rozvarem, mákem a Ghí