Nepečený borůvkový dort s kešu ořechy, borůvkami a šmakounem

 

 Ingredience

Korpus

  • 100g ovesných vloček (lze zakoupit rovněž bez lepku či pohankové, quinoa…)
  • 120g mletých kešu ořechů, nesolených
  • 50g kokosového oleje
  • 20g kakaového prášku Raw lifefood či Troubelice
  • 100g strouhaného kokosu
  • 40ml mandlového mléka
  • 1,5 lžíce datlového sirupu (lze využít i datle, které předem namočíme a následně rozmixujeme či datlovou pastu)

Krém

  • 220g kokosové smetany Soyatoo (případně kokosové mléko v plechu bez tekutého podílu – bude třeba dosladit, kokosová smetana soyatoo je již slazena)
  • 100g přírodního Šmakouna (při alergii na vaječný bílek či vejce obecně lze vynechat. Nahradit lze vyšším podílem kešu ořechů a přidaných tekutin)
  • 60g kakaového másla Troubelice
  • 100g borůvek
  • 70g kešu ořechů, nesolých

Zdobení

  • kokosová smetana Soyatoo dle potřeby
  • borůvky dle potřeby

Příprava

Tento dortík by se klidně mohl jmenovat Šmoulí dortík, udělá radost na dětské oslavě i jen tak. Nemusí být žádný výjimečný den k tomu, abychom si dopřáli něco dobrého do bříška. Já jsem dortík připravila jen tak pro potěšení syna a zároveň ke kávičce pro nás s tatínkem. Letošní úroda domácích borůvek byla obrovská, lze využít i borůvky mražené.

Ovesné vločky a kešu ořechy rozemeleme na prach, kokosový olej rozpustíme a spojíme jej s rozemletými ovesnými vločkami a kešu ořechy. Přidáme kakaový prášek, strouhaný kokos, datlový sirup a mandlové mléko. Mandlové mléko jsem přidala kvůli lepšímu spojení surovin. Lze přidat více kokosového oleje, ale korpus bude tvrdší, případně budeme déle čekat než povolí po vyndání z lednice, lepší pojivosti můžeme docílit datlovou pastou nebo datlemi obecně. Vzniklé těsto vtlačíme do dortové formy, prsty rovnoměrně rozprostřeme a dáme do lednice vychladit po dobu, než si připravíme krém.

Krém připravíme následovně.

Kokosovou smetanu Soyatoo šleháme na plný výkon 3 minuty.
Mezitím si nakrájíme přírodního šmakouna na kostky, kakaové máslo nastrouháme najemno, přidáme borůvky, namleté kešu ořechy. Vše společně vyšleháme tyčovým mixérem a postupně přidáváme našlehanou kokosovou smetanu, část smetany si dáme stranou na finální zdobení. Vzniklý krém navrstvíme na korpus, rovnoměrně rozetřeme a dáme do lednice minimálně na 1 hodinu ztuhnout. Po vychlazení korpusu a krému dort nazdobíme zbylou smetanou a borůvkami. Je ideální ještě nazdobený dort vložit krátce do lednice, aby nám smetana na dortu ztuhla.

Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Kdo nemůže vaječný bílek, šmakouna vynechá, bude zapotřebí jej nahradit například větším podílem kešu ořechů či kokosem. Pro bezlepkovou dietu stačí použít bezlepkové ovesné vločky, pohankové či quinoa.

Pokud nechcete použít kokosovou smetanu Soyatoo, lze použít kokosvé mléko v plechu, ideálně vysokoprocentní 80% REAL, vychladit jej přes noc v lednici, ideálně mít nachlazenou nádobu a metlu, ve které budete šlehat. Bez tekutého podílu přendáme vychlazené kokosové mléko do šelhací nádoby a šleháme na plné otáčky.

 

Soyatoo kokosov smetana, určena ke šlehání.

kokosová smetana ke šlehání: 75% kokosová voda (voda, kokos), 12% ztuženého rostlinného tuku, invertní cukrový sirup, hrachová bílkovina, emulgátor: mono a diglyceridy mastných kyselin (rostlinných), zahušťovadla: celulóza a lginát sodný, regulátor kyselosti: síran hořečnatý, natriumalginát, jedlá sůl, aroma (rostlinné).