Borůvkové nekynuté cuketové koláče (univerzální nekynuté vegan těsto)

Ingredience

  • 190g najemno nastrouhané cukety, zbavené šťávy
  • 300g špaldové mouky hladké
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 120g alsanu bio- vegan tuk, další alterntivy tuku:České Ghíčko, kterého postačí 100g, či másla pokud je tolerováno
  • špetka soli
  • 1 lžička panely či jiného cukru
  • špaldová mouka hladká na pomoučnění dle potřeby

 

Náplň

  • borůvky či jiné ovoce dle potřeby
  • drobenka – lžíce tuku, 1 lžíce polohrubé špaldové mouky nebo mix ovesné mouky a mandlové mouky, 3 lžíce panely či jiného sladidla
  • na potření naředěná meruňková zavařenina

 

Příprava

Dlouho malé dělalo problémy kynuté těsto a přes kojení byl velký problém. Já s ním mívám problém také a jsem vždy nafouklá jak bublina, hlavně s dvěma dětmi vychytat dobu kynutí je někdy zajímavé a  čas je drahý. Chvíli jsem si nekynuté, bezvaječné těsto mazlila a dnes se konečně povedlo luxusní, nadýchané těsto. Toto těsto je univerzální místo kynutého. Je velmi rychlé na přípravu a věřím, že z něj půjdou langoše a vdolky, musím vyzkoušet je úžasné.

 

Příprava je velmi snadná, očistíme si cuketu, nastrouháme najemno, vymačkáme z ní vodu. K nastrouhané a vymačkané cuketě přidáme povolený tuk, kypřící prášek, mouku, špetku soli, cukr, vypracujeme těsto. Těsto nesmí být příliš lepivé, dle potřeby případně přidáme mouku, ale ne příliš.

Těsto jsem neválela, pomoučnila jsem si ruce, vytvarovala koláčky, kladla na plech s pečícím papírem, obtiskla jsem dno skleničky do mouky a vytlačila střed na koláči, udělal se mi dolík, který jsem naplnila borůvkami a posypala připravenou drobenkou.

Koláče pomažeme naředěnou meruňkovou zavařeninou místo vajíčka. Pečeme na 180-200°C do zrůžovění přibližně 15minut.

A pak již jen necháme vychladnout.

 

Poznámka

Počet porcí: 1 plech – 11 větších koláčků

Čas přípravy: 60 minut

 

 

 

 

České Ghíčko

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.České Ghíčko

 

 

Alsan bio

Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ