Příprava
Za chvíli tu máme Vánoce a přípravy vrcholí. Pomalu, ale jistě připravujeme vánoční cukroví, trošku nás zbrzdila střevní viróza u malého, ale to nás nezastaví. Už je vše v pořádku a tyto hrudky u nás rozhodně nebudou chybět. Nejen, že jsou velmi chutné, ale zároveň vám provoní celý byt a velmi příjemně naladí. Jejich výhodou je rovněž velmi rychlá příprava. Určitě je vyzkoušejte i s kokosovým cukrem, nemají chybu.
Jelikož syn nemá rád suché verze, připravila jsem je trošku jinak než jindy. Kokos jsem den předem namočila do vody, ideálně přes noc. Následující den je přecedíme přes sítko, přidáme rozmačkaný banán, med, mleté lískové ořechy, kakaový prášek, nalámané kešu ořechy, zamícháme a dle konzistence přidáme namleté ovesné vločky, konzistence musí být hustá, netekoucí.
Část jsem si pro sebe oddělila a přidala lískooříškový krém Šmakoun a důkladně zamíchala. Syn jej nesmí a já na něj měla velkou chuť. Takže jsme měli dvě verze. Pokud si nemůžete Šmakouna dopřát z důvodu obsahu syrovátky a vaječného bílku, lze jej vynechat nebo nahradit Ghítelou či jinou vegan lískooříškovou pomazánkou.
Plech jsem vystlala pečícím papírem a za pomoci lžíce jsem tvarovala hrudky. Během tvarování si předehřejeme troubu na 180°C, když máme hrudky hotové, vložíme je do rozehřáté trouby, necháme péct 15 minut, nakonec troubu otevřeme, posypeme nastrouhanou čokoládou a na čokoládu kokos, necháme v troubě čokoládu jen na hrudkách roztéct.
Za dospěláky doporučuji určitě Šmakouna či Ghítelu přidat za malé mlsáčky být nemusí. Hrudky nevydržely ani do večera.
Poznámka
Nesnažte se s hrudkami během pečení manipulovat. Nechte je zapéct a nožem podeberte. Délka pečení je závisí na velikosti hrudek. Lze připravit i bez máčení kokosu, pravděpodobně bude zapotřebí přidat banán a délka pečení bude podstatně kratší. Tyto hrudky nejsou uvnitř suché.