Čokoládová pomazánka s kešu, arašídy a banánem

Ingredience

  • 100g  arašídů a kešu ořechů
  • 1 banán (banán byl dost sladký sám o sobě, další sladidlo jsem nepřidávala takže nechám na každém)
  • 2 lžíce kakaového prášku Troubelice
  • 50g kakaové hmoty Troubelice + 20g kakaového másla Troubelice (lze použít i čokoládu na vaření)
  • vanilku

Příprava

Během přípravy čokoládových kuliček mi došlo, že by šly udělat nejen kuličky, ale i velmi luxusní pomazánka, kterou půjde využít nejen na pečivo, ale i jako krém.

Suroviny v nejvyšší kvalitě, které lze použít, slazeno pouze banánem. Přiznám se předem, že v plánu byla původně velmi oblíbená pomazánka z řepy, kterou náš malý miluje, ale řepa došla a tohle je luxusní alternativa.

 

Příprava je velmi snadná, kešu ořechy a arašídy namočíme den předem, předmáčení je důležité nejen kvůli usnadnění šlehání, ale i kvůli kyselině fytové, která se máčením eliminuje a díky tomu se znásobí vstřebatelnost vápníku a dalších živin. Předmáčené arašídy a kešu přecedíme, vložíme do vyšší nádoby, kde budeme následně šlehat a již jen přidáme ostatní suroviny, ve vodní lázni rozpuštěné kakaové máslo a kakaovou hmotu, pokrájený banán, kakaový prášek a vanilku, vše společně našleháme. Vzniklou pomazánku uložíme do lednice, krásně zatuhne. Musím říct, že je vážně luxusní.

Pomazánku můžeme použít na pečivo, vafle, či jako krém do dortu, muffinů… Vy už si poradíte 🙂

Poznámka

Počet porcí: přibližně 300g pomazánky, záleží na velikosti banánu

Čas přípravy: 20 minut, často se mě ptáte na doporučený věk, zde určitě 3+ kvůli arašídům a navíc kombinaci alergenů, menším dětem bohatě postačí našlehaný banán s kakaovým práškem, případně kakaovým máslem