Ingredience
- Bio České Ghíčko dle potřeby na smažení
- 500g hladké mouky špaldové
- 40g panely či jiného sladidla
- 50g másla, nebo Bio České Ghíčko či jiný tuk
- 4 žloutky
- 2 lžíce rumu (můžeme vynechat pokud máme u dětí obavu, ale značně těstu napomáhá, během pečení vyprchá)
- 30g droždí
- 1/4 litru mléka, já dávám mandlové – upravuji dle druhu a savosti mouky většinou je to o něco málo méně než 1/4 litru
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 1/2 lžičky soli
Náplň
- marmeláda, my milujeme makovou náplň takže dle vlastního gusta
- maková – mák vložíme do hrnce, přidáme rostlinné mléko a dle chuti javorový sirup, povaříme, zredukujeme do husté konzistence
Příprava
Koblihy milují asi všechny děti, náš malý s nimi přišel ze školky, kde si je sami děti připravovaly a od té doby je to pořád koblížky i s pohádkou. My marmeládu až tolik ne, ale milujeme mák, a tak si je plníme mákem. Pořídili jsme si na koblihy fajn pomocníčka za pár korun a to vykrajovač koblih, jde to s ním hezky od ruky.
U koblih záleží hlavně na tom, aby všechny suroviny měly stejnoměrnou teplotu. Proto je dobré si vše nachystat několik hodin předem do teplé místnosti, to jest i prkénka, na které budeme koblihy dávat, ubrousek, vál a rovněž náplně.
Připravíme si kvásek, do části vlažného mléka rozdrobíme droždí s trochou cukru a mouky, já dávám lžíci panely a lžíci mouky, překryjeme utěrkou a necháme asi tak 5 minut, vytvoří se krásná bohatá pěna.
Tuk utřeme s cukrem a žloutky, do utřené žloutkové pěny přidáme mouku, rum, vzešlý kvásek, sůl, citronovou kůru, zbytek cukru a dle potřeby a konzistence těsta mléko. Vypracujeme vláčné těsto, až se nám na něm tvoří puchýřky. Povrch lehce poprášíme moukou, překryjeme a necháme kynout, přibližně 45 minut, záleží na okolní teplotě.
Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučněný vál a dále pracujeme jak jsme zvyklý. Možností přípravy je několik. Já si nejčastěji vyválím plát přibližně 1cm vysoký a pak sklenicí vykrajuji kroužky. Ty kladu na pomoučněný vál, lehce pocukruji moukou a nechám nakynout, následně upeču a naplním jehlou, to pokud plním ovocnou zavařeninou.
Nebo vykrajujeme kroužky, na jeden z kroužků dáme náplň a druhým přiklopíme. V krajích je dobře přitiskneme, zde si pomáhám právě vykrajovačem koblih, který těsto krásně přitiskne a spojí, opět klademe koblihy na pomoučněný vál, opět lehce poprášíme a necháme krátce ještě nakynout, během kynutí je dobré je otočit a opět pocukrovat moukou.
Nebo můžeme pracovat efektivněji, vyválíme dva stejně velké pláty těsta, na jednom plátu vyznačíme kroužky a umístíme náplň. Druhým těstem celý plát překryjeme, kolem vyvýšených míst náplně je kolem dokola poklepeme prsty, aby se těsto spojilo a pak jen s pomocí vykrajovače koblih vykrajujeme, opět necháme nakynout na pomoučněném vále a během kynutí otočíme, pocukrujeme moukou.
A jdeme na smažení, já jsem smažila Na Ghí, do kastrolu jsem si dala Ghí, tuku musí být tolik, aby koblihy plavaly, já je smažila po jedné, čekala jsem, že to bude trvat dlouho, ale šly poměrně rychle, osmažíme je z obou stran. Upečené koblihy klademe na tác s pečícím papírem. Jsou-li koblihy dobře vykynuté, lehounké a plavou na tuku, mají pak kolem obvodu bílý proužek.
Měla jsem strach, aby koblihy nebyly mastné, ale rozhodně nebyly, upečené koblihy jsem jen lehce pocukrovala, musím říct, že ta chuť je luxusní, ty vám doma určitě do druhého dne nezůstanou.
Poznámka
Inspirace na recept: Kuchařka naší vesnice
Čas přípravy: 2 hodiny
Počet porcí: záleží na velikosti, přibližně 15 nestihla jsem je spočítat 🙂
Vykrajovač koblih lze zakoupit ve většině domácích potřeb, průměr 6,5 cm