Kváskové palačinky s ovocem

Ingredience

  •  Bio České Ghíčko dle potřeby
  • 2-3 vejce, mám většinou domácí a tam je velikost vždy jiná
  • 1-2 lžíce žitného kvásku
  • 8 lžic žitné mouky
  • 10 lžic špaldové hladké mouky
  • špetka soli, špetka cukru
  • 250ml kokosového mléka REAL THAI
  • 450ml vody

Zdobení

 

 

 

 

Příprava

Vždy jsem řešila co s přebytečným kváskem, bylo mi ho líto vyhazovat, a tak jsem začala experimentovat s palačinkami. Tyto palačinky jedeme často, malý si je zamiloval, jsou nádherně nadýchané a s přidáním kvásku o level výš. S moukou je to trošku oříšek někdy musím dát o něco více jindy o zase méně, ale tento poměr mi vcelku funguje velmi dobře, nedávám zarovnané lžíce, prostě co naberu. Někdy na úkor mouky dávám ovesné vločky s klíčky, prostě si s těstem hraji a fakt mě to baví, hlavně i kvůli rychlosti přípravy, jde i poměr žitná a špalda 1:1. Navíc naše malá je ranní ptáče takže kutíme a zaděláváme společně.

Lívanečky a palačinky dělám na Bio Českém Ghí je prostě úžasné a zdravé tuky jsou třeba.

 

Do vyšší nádoby rozklepneme vejce, přidáme rozkvašený kvásek, přidáme rostlinné mléko a vodu, špetku soli, špetku cukru, mouky, rozmixujeme tyčovým mixérem nebo našleháme metlou, necháme půl hodinku ideálně 1 hodinu stát, těstu to velmi prospěje a hezky se s ním pak pracuje a obrací, mouka krásně nasaje tekutiny. Toto množství mouky mi většinou stačí ač se mi jednou stalo, že jsem o lžíci mouky musela přidat, aby se těsto netrhalo. Lze připravit i těsto večer na ráno, ale to se nesmí dát tolik mouky, nasaje a těsto je příliš hutné.

 

Když máme těsto připravené rozehřejeme si pánev, přidáme Ghí s tím fakt nešetřím, nalijeme těsto na pánev, opečeme z obou stran, nezvedáme brzy jinak se nám těsto potrhá. Já miluji Tescoma palačinkovou pánev na tu nedám dopustit, dělám na ni jak lívance, tak palačinky a je prostě skvělá, kupovala jsem ji sestře rovněž a nedá na ni dopustit.

Palačinky můžeme upéct najednou nebo průběžně plnit, mně mizí pod rukama 😀

Upečené palačinky pomažeme námi zvolenou náplní, já různě střídám, milujeme jahody, maliny, domácí marmelády… Naplněnou palačinku přelijeme ovocným rozvarem a ovocem, pokud máme potřebu lehce pocukrujeme a servírujeme.

 

Přeji příjemné mlsání a dobrou chuť.

 

 

Poznámka

Čas přípravy: 1 hodina

Počet porcí: 8-10 kusů podle velikosti

Mnou používaná Tescoma pánev na lívance či palačinky: Pánev na palačinky i-PREMIUM ø 26 cm – https://eshop.tescoma.cz/panev-na-palacinky-i-premium-oe-26-cm?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=1-2)+BM+-+PLA+-+P%c3%a1nve&utm_content=Tescoma+p%c3%a1nev+na+pala%c4%8dinky+i-premium+%c3%b8%e2%80%a6&utm_term=tescoma+p%c3%a1nev+na+pala%c4%8dinky

 

Real THAI Čisté 85% kokosové mléko bez přísad, lixusní alternativa smetany. Zatím nejlepší, kterou jsem našla.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko