Dýňová omáčka s pohankou

 

 Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 250g dýně Hokaido
  • 1/2 petržele
  • 30g celeru
  • 2 mrkve
  • 40g pohanky
  • voda dle potřeby
  • pažitka na ozdobení

Příprava

Jedna z našich velmi oblíbených dětských omáček, která nezklame, když chci odlehčení od masa.

V páře si uvaříme pokrájenou dýni, petržel, celer, mrkev (dýni Hokaido jsem jen omyla, neloupala).
Pohanku propláchneme a zalijeme vroucí vodou a po té povaříme 5 minut. Přiklopíme a necháme vsáknout vodu.
Zeleninu rozmixujeme, přidáme České Ghičko. V případě potřeby naředíme vodou, podáváme s pohankou, posypeme s pažitkou.

Nejšetrnější způsob přípravy pohanky:
pohanku zalijeme vroucí vodou, ochuťíme, přikryjeme pokličkou a přes noc necháme v teple bobtnat. Ráno bude hotová.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 20 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/