Ingredience
- 1 banán
- 4 vejce
- 60g kokosového cukru
- 200g špaldové polohrubé mouky
- 50g pohankové mouky
- 20g mouky ze slunečnicových semínek
- kůra z chemicky neošetřeného citronu (nebo spařený citron)
- šťáva z jednoho citronu
- 3 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku do pečiva bio-nebio
- 50g Českého Ghíčka Bio
- 75g Alsanu Bio
- 250ml mandlového mléka
- 1 vanilkový lusk – vanilka z něj
Příprava
Za chvíli tu máme Velikonoce a beránek nebo zajíc nesmí na žádném stole chybět. Banán do těsta požívám ráda, nejen že krásně voní, ale můžeme jej použít místo vajec, mouka ze slunečnicových semínek zase dodá vůni a chuť po oříškách a Ghí úžasnou chuť. A co vy máte toho svého už na stole? Nebo ještě váháte, který recept zvolit, tak jeden je zde.
Ghí a Alsan vyšleháme společně s banánem a cukrem, postupně přidáme žloutky, citronovou kůru, šťávu z citronu a vlažné mléko střídavě s prosátou moukou smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto vlijeme do formy, já měla silikonovou a pečeme na 150°C – 180°C, přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.
Poznámka
Mnou zvolená mouka může být nahrazena například polohrubou moukou klasickou či polohrubou špaldovou atd.
Velikost formy středí, čas přípravy 60 minut.
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.http://ceskeghicko.cz/kontakt/