Velikonoční pomlázka s ořechy a rozinkami

Ingredience

  • 150g špaldové hladké mouky
  • 150g pohankové mouky
  • 50g mletých vlašských ořechů (místo ořechů lze využít šáchor více o něm zde: http://navlnechuti.cz/sachor-alternativa-pro-alergiky-na-orechy/)
  • 60g nesířených rozinek
  • 2 banány
  • 1 hrst borůvek
  • 90g pyré z jablek
  • 3 polévkové lžíce Českého Ghíčka
  • 3-4 lžičky kypřícího prášku
  • agáve sirup dle chuti
  • 300ml vody (dle konzictence)

 

Příprava

Velikonoce nám klepou na dveře a já se rozhodla připravit našemu malému strávníčkovi něco málo do tlapky na zakousnutí. Beránek bude samozřejmě také, ale jelikož je mi jasné, že beránka bude chtít oždibovat, tak je tato varianta pro mě praktičtější.

Do šlehací nádoby dáme na menší části rozkrájený banán, pyré z jablek a Ghí, pokud se rozhodneme přisladit, přidáme agáve sirup a společně vyšleháme, postupně přidáme rozemleté vlašské ořechy, prosátou mouku, společně s kypřícím práškem a přiléváme vlažnou vodu. Když je těsto vyšlehané, rozdělíme si jej na dvě části. Do jedné přidáme rozinky a do druhé pyré z borůvek a opět vyšleháme. Borůvky jsem přidala jen pro barevnost, nemusí být přidány. Vzniklá těsta nalijeme do připravených forem, nejprve těsto s borůvkami a poté těsto s rozinkami, případně můžete promíchat. Dáme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C 20 minut, vyzkoušíme špejlí.

Poznámka

Počet porcí: 12

Čas přípravy: 45 minut

 

Těsto jde připravit i bezlepkové jen doporučuji silikonové formičky protože je těsto křehké. Pro přípravu lze použít bezlepkovou směs případně pohankovou mouku.

Pokud máte alergii na ořechy můžete vyzkoušet jejich náhradu v podobě šachorové mouky, která je přirozené bezlepková. Šáchorová mouka slouží především jako náhražka mletých ořechů. Může se používat i bez tepelné úpravy.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/