Amarantový dezert se švestkami a skořicí

 

 Ingredience

  • 1/2 hrnečku amarantu
  • 1 hruška
  • 5 švestek
  • mandarinky na ozdobení dle potřeby
  • borůvky dle potřeby
  • 1/2 lžičky skořice

Příprava

Znáte amarant? Tak se s ním pojďme seznámit. Amarant je skvělým zdrojem železa, obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď, z vitaminů jsou pak zastoupeny některé ze skupiny B, vitamin E, tuky jsou z velké části tvořeny nenasycenými mastnými kyselinami. Amarant má jemnou oříškovou chuť, vhodný je jako příloha, nasladko do kaší.

Amarant propláchneme a dáme vařit společně se skořicí. Při vaření prská, takže podléváme a mícháme, a pokud možno vyvaříme co nejvíce vody, jinak by amarant byl tekutý. Vaříme cca 20 minut. Pokud chceme zkrátit dobu vaření, na noc jej namočíme. Po uvaření stáhneme z plotny a přidáme nastrouhanou hrušku a švestky, společně rozmixujeme. Ozdobíme mandarinkami a borůvkami.
Pokud by se stalo, že směs bude tekutější, stačí přidat chia semínka. Pokud budete připravovat pro dospělé můžete jej přisladit např. datlovým sirupem, rýžovým sladem atd.

Poznámky

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 30 minut

Více o amarantu se dočtete v tomto odkazu: amarant