Ingredience
- 1/2 hrnečku amarantu
- 1 hruška
- 5 švestek
- mandarinky na ozdobení dle potřeby
- borůvky dle potřeby
- 1/2 lžičky skořice
Příprava
Znáte amarant? Tak se s ním pojďme seznámit. Amarant je skvělým zdrojem železa, obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď, z vitaminů jsou pak zastoupeny některé ze skupiny B, vitamin E, tuky jsou z velké části tvořeny nenasycenými mastnými kyselinami. Amarant má jemnou oříškovou chuť, vhodný je jako příloha, nasladko do kaší.
Amarant propláchneme a dáme vařit společně se skořicí. Při vaření prská, takže podléváme a mícháme, a pokud možno vyvaříme co nejvíce vody, jinak by amarant byl tekutý. Vaříme cca 20 minut. Pokud chceme zkrátit dobu vaření, na noc jej namočíme. Po uvaření stáhneme z plotny a přidáme nastrouhanou hrušku a švestky, společně rozmixujeme. Ozdobíme mandarinkami a borůvkami.
Pokud by se stalo, že směs bude tekutější, stačí přidat chia semínka. Pokud budete připravovat pro dospělé můžete jej přisladit např. datlovým sirupem, rýžovým sladem atd.
Poznámky
Počet porcí: 2
Čas přípravy: 30 minut
Více o amarantu se dočtete v tomto odkazu: amarant