Banánové muffiny s jahodami a borůvkami

Ingredience

  • 3 banány
  • 2 lžíce panely (u malých dětí nemusíme přidávat žádné další sladidlo)
  • 150ml mandlového mléka Provamel (toto mléko je velmi hutné a tak se držte raději poměru 100-150ml)
  • 210g špaldové mouky T 630 nebo hladké klasické mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů – 12g
  • čerstvé ovoce – jahody, borůvky dle potřeby

Navíc můžeme přidat mleté vanilkové lusky, 1 lžící oleje či Ghí )přepuštěné máslo), já tentokrát nepřidávala.

 

Příprava

Potřebovala jsem zpracovat banány, které rychle dozrávaly a nestíhali jsme je sníst, zároveň jsem měla čerstvé borůvky a jahůdky, a tak příležitost lákala. Navíc příprava zabere pár minutek tudíž nebylo co řešit a my si připravili skvělé odpolední mlsání. To mlaskání a maminko mňam, mňam je prostě k nezaplacení a strašně žene dál k vymýšlení a tvoření.

 

Banány oloupeme, rozmixujeme tyčovým mixérem společně se sladidlem, přidáme mléko, mouku a kypřící prášek, snadné rychlé, zamícháme bez šlehání, pokud chceme vůni a chuť zintenzivnit přidáme pomleté vanilkové lusky či vanilku.

Připravené těsto nalijeme do formiček na muffiny, já využila silikonové od Tescomy, do těsta přidáme pokrájené čerstvé jahody a borůvky, vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme důkladně vychladnout, můžeme ozdobit pokrájeným čerstvým ovocem.

 

Přeji příjemné mlsání.

 

Poznámka

Počet porcí: 8

Čas přípravy: 50 minut i s pečením

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !