Bezmléčný tiramisu dort s vegan mascarpone (verze korpusu bez vajec)

Ingredience

korpus

  • 4 vejce
  • 120g špaldové mouky jemně mleté
  • 90g panely Troubelice či jiného sladidla
  • špetka soli

V případě, že by bylo těsto před vmíchání bílků příliš husté, přidáme 2 lžíce vody či dle konzistence

korpus bez vajec – vynechat kakaový prášek- postup zde  zdehttp://navlnechuti.cz/kakaove-rezy-s-kokosovym-kremem-univerzalni-korpus-vegan/

 

na polití korpusu

  • silný šálek kávy, já jsem si udělala silný odvar z melty
  • 2 lžíce rumu, případně dle chuti u dětí vynecháme nebo povaříme s kávou, alkohol se odpaří, nechám na zvážení každého

 

krém

  • 2 kokosová mléka v plechu 400ml, REAL
  • 70g kakaového másla Troubelice
  • šťáva z menší poloviny limetky
  • 5 polévkových lžiček bambuckého másla Purity Vision, jiné vážně ne, toto je určené právě k vyrobě luxusních dezertů, zmrzlin…
  • moučkový cukr dle chuti (zkoušela jsem i jiná sladidla jako javorový sirup, med, ale není to ono)

 

 

zdobení

  • kakaový prášek Troubelice
  • hořká čokoláda 75% Troubelice
  • vegan bílá čokoláda ICHOC

 

Příprava

 

Potřebovala jsem rychlý dortík na oslavu svátků našich ratolestí, klasické tiramisu jsem neměla ani nepamatuji, určitě více jak 5 let a nějak na něj přišla chuť, přemýšlela jsem jak to udělat, aby rozdíl nebyl znát. Musím říct, že tohle je naprostá bomba a jsem z něj nadšená, udělám si ho jen sama pro sebe a nikomu nedám ani drobeček 😀 Nezůstal z něj ani kousek, nadšení gratulantů bylo obrovské a to žádné omezení nemají, takže to považuji za obrovský úspěch, rozhodně jej budeme často opakovat je luxusní a na přípravu rychlý. Pro chuť krému jsou zásadní suroviny, které najdete v poznámce, rozdíl v chuti kokosového mléka je značný a zrovna tak jeho schopnost našlehání.

 

Nejprve jsem se pustila do přípravy piškotů, které si upečeme ideálně den předem nebo ráno. Žloutky oddělíme od bílků, z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, dáme stranou. Žloutky našleháme s cukrem, já zvolila panelu, šleháme do krémové konzistence a postupně zašleháme mouku. Nakonec velmi zlehka vmícháme bílky, pokud je budete míchat dlouho těsto bude tekuté takže zlehka a krátce.

Pokud by se vám těsto před přidáním bílků zdálo hutné, přidejte trošku vody, bohužel ne vždy máme stejnou velikost domácích vajíček.

Těsto si rozdělíme na dvě poloviny, ideálně je když spodní korpus bude o něco vyšší. Do dortové formy si upneme pečící papír a nalijeme část těsta, pečeme dozlatova a to samé opakujeme.

Korpusy necháme důkladně vychladnout.

Připravíme si krém, který je dobré nechat 1-2 hodiny vychladit, lépe se vám s ním bude pracovat, obzvláště pokud chcete s krémem zdobit.

Předem vychlazené kokosové mléko v plechu vyšleháme bez tekutého podílu. Buď necháme 24 hodin kokosové mléko v plechu v lednici a nebo dáme na 45 minut do mrazáku, vyjmeme pouze tuhý podíl, přendáme jej do šlehací nádoby, pomačkáme lžící, přidáme moučkový cukr a šleháme naplno.

Když je mléko našlehané, všleháme ve vodní lázni rozpuštěné vychladlé kakaové máslo, do kterého jsme jen během chladnutí přidali bambucké máslo, rovněž hned přidáme šťávu z limetky a moučkový cukr. Hotovo takto připravený krém dáme do lednice.

Nehledejte v tom žádnou vědu, prostě našleháte kokosové mléko, zašleháte další ingredience a je hotovo, jen klást důraz na to, že kakaové máslo musí být studené.

Když máme krém vychlazený a korpusy vychladlé pustíme se do práce. Vezmeme si dortovou formu, do které jsme si upnuli pečící papír, vložíme upečený korpus, který polijeme silným nálevem z kávy či melty, případně přidaného rumu, já měla meltu.

Když je melta vsáklá přidáme krém a následně překryjeme dalším korpusem, pak opět korpus polijeme nálevem z kávy či melty a opět dáme krém, pak už ze zbylého krému můžeme zdobit, nakonec dort posypeme kakaovým práškem, případně můžeme dozdobit čokoládou.

Pokud byste chtěli dělat bochánky po celém dortu, bude zapotřebí 3 plechovek kokosového mléka.

A nyní už jen nechat vychladit.

 

Přeji příjemné mlsání, vážně stojí za vyzkoušení.

 

 

 

 

Poznámka

 

Korpus bez vajec – vynechat kakaový prášek: 

 

Kakaové řezy s kokosovým krémem (univerzální korpus, vegan)

Ingredience

  • 160g špaldové celozrnné mouky Natural Jihlava
  • 150g špaldové mouky hladké Bio Harmonie
  • 30g kakaového prášku Troubelice
  • špetka soli
  • jedlá soda na špičku kávové lžičky
  • 100g kokosového oleje zbaveného vůně
  • 1 prášek do pečiva 17g
  • 114g panely či jiného sladidla
  • na špičku kávové lžičky jablečného octa
  • 411ml rostlinného mléka (já dala rýžovo-kokosové Provamel, lze i jiné rostlinné mléko, mléka plus mínus 400-411ml já měla na váze a přilévala jsem do ideální konzistence)

 

Vím, že ten dotaz přijde, tak napíši odpověď rovnou, pokud si chcete vážně pochutnat sežeňte si všechny ingredience a ničím nenahrazujte, kakaové máslo jde zakoupit vážené ve zdravých výživách nebo na webu, kde mají i prodejní místa, já používám toto: https://www.cokoladovnatroubelice.cz/

 

Kakaové máslo je základem pro výrobu čokolád, vyrábí se z kakaových bobů, dokáže krásně zpevnit krémy a o změně chuti nelze pochybovat, krém je vážně neskutečný.

Chuť vzniklého krému se velmi posouvá a s přidáním bamuckého másla je to krém delux. Vím, že surovinově je to dražší, bambucké máslo se dělá ve třech velikostech, zakoupit lze ve zdravých výživách, bambucké máslo má široké možnosti využití, nejen na mazání na pleť – ochrana rtů před chladem, ochrana před mrazem, promazání pokožky, kterou musíme však namočit, aby jsme dosáhli efektu promaštění, ale lze využít i v kuchyni, Já si z něj vyrábím domácí tymiánovou mast při nachlazení, takže rozhodně doma ladem ležet nebude.

Mnou použité bambucké máslo, toto máslo má unikátní chuť a vůni, bez konkurenční a není to reklama, měla jsem v ruce více druhů od Saloos a Delibutus a rozdíly v našlehaní a vůni markantní jiné značky bych nekonzumovala, toto je přímo určené i na vaření, pečení, do krému či dezertů.

Více o PURITY VISION naleznete zde, rovněž, kde je možné bambucké máslo zakoupit: http://www.purityvision.cz/produkty/bambucke-maslo/

 

 

Mnou používaná mléka

 

Real kokosové mléko 80% zatím nejlepší, které jsem měla, nejlépe šlehatelné bez přidaných zahušťovadel, pouze kokosová dužina a voda

Kokosové mléko 400ml Real Thai

Složení: kokosový extrakt 85%, pitná voda.

Sterilováno. Bez konzervantů.

Vyrobeno v Thajsku.

 

Koupíte například zde: https://bezlepkovepotraviny.cz/bezlepek/2516-kokosove-mleko-400ml-real-thai.html?fbclid=IwAR3sw8giVSwzeGIb4pkWizaQe6wKCajGSBLd_ejq0jWodOq44XQM9mQ2Yds

 

 

 

Vegan bílá čokoláda ICHOC: přírodní třtinový cukr, kakaové máslo, sušený rýžový nápoj 18 %, mletý šáchor jedlý (tzv. zemní mandle), Bourbon vanilka.

 

Tiramisu bez lepku, vajec, mléka, pokud jsou tolerovány bezlepkové ovesné vločky

 

Nepečené Tiramisu vegan