Ingredience
- 214g špaldové mouky T 630
- kůra z jednoho pomeranče
- šťáva z 1/2 pomeranče
- 7 bílků
- 2 žloutky
- 4 fíky
- 5 sušených švestek, nesířených, nepřislazených
- 2-3 hrsti rozinek, nesířených, přislazených jablečnou šťávou
- 60g panely (či jiného sladidla)
- 50ml řepkového oleje bio
- špetka soli
- pár kapek jablečného octa
- 1 lžíci rozinek na ozdobení těsta
Milovníci šmakouna si mohou přidat meruňkového šmakouna, či švestkového, postačí 100g, já jsem připravovala chlebíček i pro syna a jelikož je zde již bílků dost, nepřidávala jsem, ale chuť s meruňkovým bude úžasná.
Zužitkovávala jsem velké množství bílků, které mi zbyly, chlebíček půjde připravit i z menšího množství, dozajista budu opakovat a další variace doplním, mělo by vystačit 4-5 vajec a dle konzistence přidat vodu či olej.
Příprava
Úžasné dobroty vznikají když se zužitkovávají zbytky, já měla navíc pět bílků z přípravy srnčího hřbetu, nabízela se varianta bílky zamrazit, ale jelikož se mi hodilo připravit nějakou dobrotu na snídani, rozhodla jsem se pro přípravu biskupského chlebíčku, nechtěla jsem použít kandované ovoce, které je plné barviv a cukru, a tak jsem si namíchala vlastní směs ovoce, která tedy neměla chybu, hlavně sušené švestky, které jsou ve výsledné chuti naprosto senzační v kombinaci s vůní a chutí pomeranče, prostě chuťové pohárky plesaly.
Oddělíme si žloutky od bílků, z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, dáme stranou. Žloutky utřeme s cukrem a olejem, přidáme šťávu a kůru z pomeranče, mouku, přidáme rozinky, pokrájené švestky a fíky, pár kapek jablečného octa, zajistí nadýchanost těsta a chlebíček po upečení nespadne. Já nám sušeného ovoce dopřála, pokud chcete mít v těstě méně, uberte, to už je o vlastní chuti, sušené ovoce vmícháme lžící, přisypeme mouku, zamícháme a s pomocí vařečky či lžíce vmícháme bílky. Pokud by se s těstem špatně pracovalo před vmícháním bílků, přidejte trošku vody, ale ne příliš, bílky těsto naředí.
Připravené těsto nalijeme do formy na biskupský chlebíček, já měla silikonovou formu, povrch těsta jsem posypala ještě rozinkami, nemusíte, ale na efekt je to hezké. Formu dáme na plech a vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 45 minut, pokud se vám bude zdát, že by se chlebíček vysušoval a tmavnul příliš rychle, překryjte jej pečícím papírem, těsto se na povrchu nevysuší, ale bude se stále péct.
Po upečené necháme důkladně vychladnout a následně vyklopíme z formy.
Přeji příjemné mlsání a dobrou chuť.
Poznámka
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 1, forma o rozměru: 24cm x 6cm
PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina.
! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !
Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/