Králík ve smetanové omáčce s bramborovo-dýňovými noky

Ingredience

omáčka

  • 3 králičí stehna
  • 1 petržel
  • 200g celeru
  • 2-3 cibule
  • 1-2 velké bílé kulaté ředkve
  • 2 lžíce mraženého kopru či čerstvý dle chuti
  • 200-250ml mandlového mléka Provamel
  • 2 stroužky česneku
  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • voda dle potřeby
  • sůl dle potřeby

 

noky na 3 porce

  • 4 – 5 velké brambory
  • 150g-200g hokaido dýně
  • špaldová krupice dle potřeby, já míchala ještě s pohankovou hladkou a rýžovou moukou polohrubou, přibližně 2 hrsti špaldové krupice a 300g mix mouky pohankové, rýžové, vše závisí na moučnatosti brambor
  • sůl dle potřeby

Případně druhá verze noků

noky

  • 112g cukety
  • 144g vařených jáhel
  • čerstvá bazalka, pár lístečků
  • 4-5 hrstí špaldové mouky hrubé či klasické – záleží na zbylém množství tekutin v jáhlách
  • sůl dle potřeby

Postup zde: http://navlnechuti.cz/jahlovo-cuketove-bazalkove-noky-s-citronovo-bazalkovou-omackou-se-spenatem-cuketou-a-zelenymi-fazolkami-rovnez-ve-verzi-se-svestkami-a-makem/

Příprava

Syn miluje maso a jestli mohu říci, že některé patří mezi jeho oblíbené, tak je to právě králičí. Mě už nebavil ten stereotyp na česneku, na kořenové zelenině, se špenátem a chtěla jsem pro něj nějakou změnu. Musím říct, že tato verze je tedy velký favorit a dle výsledku u stolu, kdy na mě nezbylo maso a omáčka se vylizovala z talíře musím konstatovat, že tedy výborné, na mě zbyly noky a omáčka, strašně jsem si pochutnala ani jsem maso nepotřebovala.

Příprava omáčky je bleskurychlá, králičí stehna omyjeme, vložíme do pekáče, nasolíme, dětem méně či vůbec, potřeme prolisovaným česnekem, oloupeme a nakrájíme na kostičky cibuli, bílou ředkev, celer, petržel a vše přidáme do společného pekáče, jemně podlijeme vodou a zalijeme mandlovým mlékem, já miluji mandlové mléko Provamel, nezanechává žádnou pachuť, nakonec přidáme kopr, já měla mražený. Zamícháme, přiklopíme a dáme péct do předehřáté trouby, pečeme na 180°-200C přibližně hodinu, já pekla nejprve stehna otočená a nakonec 10 minut před koncem pečení stehna vyjmula, zeleninu dohladka rozmixovala, nebylo potřeba vzniklou omáčku zahušťovat, stehna jsem vrátila zpět, již otočila, potřela Ghíčkem a krátce zapekla.

 

Během pečení stehen jsem si v páře uvařila oloupané a pokrájené brambory s dýní, po uvaření najemno nastrouhala, těsto osolila a zahustila směsí rýžové polohrubé, pohankové hladké a troškou špaldové krupice. Je velmi těžké udávat přesné množství mouky, záleží na škrobnatosti brambor. Vytvarujeme si noky, které mírně na středu rozmáčkneme, zde začala velká zábava, syna těsto na noky strašně bavilo a pomáhal mi s přípravou. Připravené noky vložíme do osolené vroucí vody, já vždy zkusím jeden, zda se nerozvaří a pak vařím další, vaříme přibližně 10 minut. Chvíli potom co noky vyplavaly, jsem jeden vyjmula a ochutnala, snažila jsem se použít co nejméně mouky, při pokusu pouze s bezlepkovou moukou se mi noky rozvařily, prostě buď bych musela použít hodně mouky a nebo vajíčko a tentokrát pro mě bylo prioritou bez vajec, proto ta kombinace mouky. Lze použít pouze špladovou krupici, stejně tak bude výborná tato omáčka s hovězím masem, krůtím, či kuřecím.

Kombinace chutí na talíři je úžasná a my budeme rozhodně opakovat.

 

 

Přeji dobrou chuť.

 

Poznámka

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 1 hodina

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/