Ingredience
- 190g najemno nastrouhané cukety, zbavené šťávy
- 300g špaldové mouky hladké
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- 120g alsanu bio- vegan tuk, další alterntivy tuku:České Ghíčko, kterého postačí 100g, či másla pokud je tolerováno
- špetka soli
- 1 lžička panely či jiného cukru
- špaldová mouka hladká na pomoučnění dle potřeby
Náplň
- borůvky či jiné ovoce dle potřeby
- drobenka – lžíce tuku, 1 lžíce polohrubé špaldové mouky nebo mix ovesné mouky a mandlové mouky, 3 lžíce panely či jiného sladidla
- na potření naředěná meruňková zavařenina
Příprava
Dlouho malé dělalo problémy kynuté těsto a přes kojení byl velký problém. Já s ním mívám problém také a jsem vždy nafouklá jak bublina, hlavně s dvěma dětmi vychytat dobu kynutí je někdy zajímavé a čas je drahý. Chvíli jsem si nekynuté, bezvaječné těsto mazlila a dnes se konečně povedlo luxusní, nadýchané těsto. Toto těsto je univerzální místo kynutého. Je velmi rychlé na přípravu a věřím, že z něj půjdou langoše a vdolky, musím vyzkoušet je úžasné.
Příprava je velmi snadná, očistíme si cuketu, nastrouháme najemno, vymačkáme z ní vodu. K nastrouhané a vymačkané cuketě přidáme povolený tuk, kypřící prášek, mouku, špetku soli, cukr, vypracujeme těsto. Těsto nesmí být příliš lepivé, dle potřeby případně přidáme mouku, ale ne příliš.
Těsto jsem neválela, pomoučnila jsem si ruce, vytvarovala koláčky, kladla na plech s pečícím papírem, obtiskla jsem dno skleničky do mouky a vytlačila střed na koláči, udělal se mi dolík, který jsem naplnila borůvkami a posypala připravenou drobenkou.
Koláče pomažeme naředěnou meruňkovou zavařeninou místo vajíčka. Pečeme na 180-200°C do zrůžovění přibližně 15minut.
A pak již jen necháme vychladnout.
Poznámka
Počet porcí: 1 plech – 11 větších koláčků
Čas přípravy: 60 minut
České Ghíčko
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.České Ghíčko
Alsan bio
Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ
Opravdu výborné koláče a jsou rychle udělané. U nás i rychle snězené ?
Moc děkuji za super recept
Krásný den, tak to mám obrovskou radost 🙂 i u nás byly koláčky hned pryč :), moc děkuji za zprávičku 🙂
Vyzkouším co nejdříve. Opět krása pohledět.
Krýsná den 🙂 moc děkuji 🙂
Pekny den. Da sa alsam nabradit kokosovým olejom?
Ďakujem
Hezký den, bohužel nemám vyzkoušeno a netuším jak se bude měnit poměr tuku, teprve se chystám vyzkoušet.
Dobry den, mate prosim uz nekdo vyzkouseno jen s kokosovym olejem? Alsan me nejak chutove nenadchl, kdyz jsem ho davala do susenek, tak nevim, jestli ho znovu zkouset. Diky
Hezký den, nevím jaký alsan jste zkoušela, ale zlatý je obdobou másla, nicméně pokud nemáte problém s použitím sádla volila bych jej, poměr upravit dle konzistence těsta, o něco méně kokosový olej vyzkoušený nemám, ale kdysi jsem jej použila u bochánku kynutého a bylo to ok.
Dnes se na ně chystám 🙂
J8 jsem si dnes také hrála opět s tímto těstem :), tak doufám, že budou chutnat 🙂
To půjdu zkusit. Děkuji za recept.
Určitě stojí za to 🙂
Prosím, jakou bezlepkovou moukou nahradit špaldovou? Nejlépe jednodruhovou a v jakém poměru? Děkuji.
Bohužel nemám vyzkoušeno, pokud bych chtěla volit jistotu, tak půjdu do Doves farm červené. Bezlepek budu teprve zkoušet pokud půjde bez škrobů. Viděla jsem bezlepkovou úpravu od paní Petry Jungwirthové, kopíruji: 190g cukety najemno nastrouhané, 350g bezlepkové mouky (já použila Marks & Spencer, složení:rýžová mouka, bramborový škrob, kukuřičná mouka. ), 1PDP, 120g tuku, 1 vanilkový cukr (zaslouží si ještě minimálně dvě lžičky cukru, koláčky jsou méně sladké), 1 vejce, špetka soli, jakékoliv ovoce a drobenka.
Vytvarovat kuličky, skleničkou rozmačknout a vytvořit důlek, potřít vejcem nebo marmeládou, dát ovoce a drobenku. Péct cca 30 min, 180st.
Dobry den,
jak udelat kolacky bezlepkove? Jak nahradit spaldovou mouku? Dekuji
Bohužel nemám vyzkoušeno, pokud bych chtěla volit jistotu, tak půjdu do Doves farm červené. Bezlepek budu teprve zkoušet pokud půjde bez škrobů. Viděla jsem bezlepkovou úpravu od paní Petry Jungwirthové, kopíruji: 190g cukety najemno nastrouhané, 350g bezlepkové mouky (já použila Marks & Spencer, složení:rýžová mouka, bramborový škrob, kukuřičná mouka. ), 1PDP, 120g tuku, 1 vanilkový cukr (zaslouží si ještě minimálně dvě lžičky cukru, koláčky jsou méně sladké), 1 vejce, špetka soli, jakékoliv ovoce a drobenka.
Vytvarovat kuličky, skleničkou rozmačknout a vytvořit důlek, potřít vejcem nebo marmeládou, dát ovoce a drobenku. Péct cca 30 min, 180st.
Koláčky jsou výborné. Dělala jsem je s meruňkami a broskvemi a byly hned pryč.
Krásný den Jani, tak to mám obrovskou radost 🙂 a velmi děkuji za zpětnou vazbu.
Když nemám meruňkovou zavareninu co místo toho ?
Hezký den, tuk, popřípadě, med a tuk