Borůvkové srdce – alá bublanina

Ingredience

  • 4 vejce
  • 60g panely (či jiné sladidlo)
  • 300g pšeničné mouky celozrnné  jemně mleté – bio harmonie, případně špaldové polohrubé
  • 150ml mandlového mléka Provamel nebo vody
  • 50-100g přírodního Šmakouna (při alergii na vaječný bílek vynecháme)
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 12g kypřícího prášku bez fosfátů
  •  4 hrsti borůvek

 

Příprava

Tento druh moučníku snad nikdy nezklame, má celou řadu ovocných kombinací a nejoblíbenější je v sezóně. Jelikož mám stále dostatečnou zásobu mražených borůvek, použila jsem je k přípravě bublaniny. Jelikož ráda obohacuji moučníky o živiny, použila jsem zde přírodního Šmakouna, který je bohatým zdrojem bílkovin.

Cukr ušleháme s vejci, postupně přidáme olej, mléko, ve kterém jsme si rozmixovali nastrouhaného Šmakouna, za stálého šlehání přisypeme mouku a kypřící prášek.

Připravené vyšlehané těsto nalijeme do formy, já měla silikonovou, pokud použijete klasickou formu, vytřeme formu olejem a vysypeme hrubou moukou. Připravené těsto nalijeme do formy a přidáme borůvky. Pokud použijeme mražené borůvky, ubereme tekutiny přidané do těsta, (množství mouky je závislé na savosti a druhu použité mouky, konzistenci mandlového mléka) mražené borůvky by nám těsto naředily.

Moučník můžeme posypat cukrem, případně ještě před pečením na něj připravit drobenku. Já připravuji drobenku z alsanu bio což je náhražka za máslo, pohankové mouky a namletého třtinového cukru. Senzační je rovněž drobenka z namletých ovesných vloček, mandlí, cukru a tuku.

Formu vložíme do předem rozehřáté trouby, pečeme na 180-200°C 45 minut.

 

Pokud potřebujete alternativu bez lepku, určitě vyzkoušejte toto těsto, nemá chybu: http://navlnechuti.cz/cizrnovy-kolac-s-boruvkami/

Moučník necháme vychladnout a vychutnáme k ranní kávě či odpolední svačince.

Přeji dobrou chuť.

 

Poznámka

Počet porcí: 1 koláč

Čas přípravy: 1 hodina

*PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !

 

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/

P1180652

P1160231