Ingredience
- České Ghíčko bio
- 1 malá brokolice
- 1cuketa
- 2 jarní cibulky
- 60g pohankové lámanky
- sůl dle potřeby
- mletý kmín dle potřeby
- Kotanyi koření – směs koření na salát, 2-3 otočit, dodá úžasný šmrnc – obsahuje – česnek, cibuli, sušená rajčata, chilli,rozmarýn, tymián, bazalka, saturejka, libeček, estragon, původně jsem ladila pomazánku, ale v plackách skvěle provoní, nechám na zvážení každého, případně namíchejte vlastní směs bez chilli a sušenýh rajčat.
- trošku bazalky, já měla sušenou
- trošku petrželové nati sušené
- 30g konopného semínka
- 2 lžíce domácího sádla ideálně se škvarky
- pohanková mouka hladká, super je i teff mouka tmavá Adveni, tolik, aby šly v ruce tvarovat placičky, mírně se budou lepit, já nedělala celou várku na ráz, část jsem si oddělila, takže na poloviční dávku jsem dala 6 lžic pohankové mouky, záleží na konzistenci lámanky, která je lepší sušší a rovněž konečném množství zeleniny, upravte dle potřeby.
Příprava
Původně to měla být pomazánka a zároveň placky, ale když jsem upekla pár kousků, tak z pomazánky rázem sešlo a nakonec vše padlo na placky, pánové mi je loupili pod rukama :D, tak nevím, kdo tu drží tu protikvasinkovou dietu :D, ale potěšilo, snadné, rychlé a výborné.
Zeleninu očistíme a uvaříme v páře, během přípravy zeleniny si připravíme pohankovou lámanku. Do menšího hrnce nasypeme pohankovou lámanku, zalijeme ji vroucí vodou z konvice, pouze tolik, aby byla lámanka ponořená, přiklopíme a necháme 20-30 minut přiklopené. Je dobré když je sušší, nebudeme muset přidávat tolik mouky.
Uvařenou zeleninu v páře necháme vychladnout, přidáme pohankovou lámanku, konopné semínko, bylinky, sůl koření, sádlo ideálně i se škvarky, vše rozmixujeme tyčovým mixérem a zahustíme moukou, já se snažila o minimu přidané mouky. Vytvarujeme karbanátky, které upečeme na Ghí či jiném tuku, při protikvasinkové dietě je Ghí ideální. Můžete si udělat jeden testovací karbanátek zda se nebude rozpadat a přidaná mouka je dostačující, v případě potřeby mouku přidáme.
Jsou vážně skvělé a nádherně voňavé se špetkou toho a toho koření.
Přeji dobrou chuť.
Poznámka
Počet porcí: nestíhala jsem počítat, ale z poloviční dávky mi vyšlo asi 10 karbanátku. Lze připravit rovněž jako muffiny, placky v troubě.
Čas přípravy: 1 hodina s pečením a vařením zeleniny, přípravou lámanky
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/
Konopné semínko
Blahodárné účinky konopí se využívají v kosmetických přípravcích a ve zdravotnictví. Spolu se zvýšeným zájmem o zdravé potraviny nyní přichází konopí také do našich kuchyní. Běžně ho používaly celé generace našich předků a dnes zažívá svůj návrat.
Řeč je o loupaném konopném semínku. Zde je několik dobrých důvodů, proč stojí za to ho zařadit do jídelníčku:
1. Je nadupané živinami
Už jedna polévková lžíce této suroviny totiž obsahuje minimální denní dávku pro tělo potřebných živin. Jste-li nemocní, takto zaručeně tělu dodáte alespoň to, co určitě potřebuje. Ocení to například lidé trpící rakovinou, kteří ztrácejí chuť k jídlu a je pro ně těžké přijímat vyváženou stravu v dostatečném poměru.
2. Je dobré pro děti, maminky i sportovce
Konopné semínko je vhodné i pro děti, protože napomáhá správnému vývoji mozku. Přehlížet by jej neměli ani těhotné a kojící ženy, senioři nebo sportovci. Obsahuje totiž unikátní poměr 1 : 3 nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které jsou pro tělo důležité, ale přirozeně si je neumí vyrábět, musí je tedy získávat ze stravy. „Tím mohou konopná semínka nahradit neoblíbený rybí olej a ryby celkově, což ocení hlavně vegetariáni a vegani. Vzhledem k tomu, že je konopné semínko rostlinného původu, velmi dobře jej tělo vstřebává,“ vysvětluje Lenka Čejková, Všeobecná zdravotní sestra a odbornice z Carun Pharmacy.
3. Dá se snadno sehnat
Konopná semínka seženete v každé prodejně se zdravou výživou. Pozor si ale dejte na ta, která jsou dovážená z Číny. Nebývají dostatečně kvalitní a odráží se to v jejich výživových vlastnostech.
4. Je dobré do salátů, pomazánek i dezertů
Využití semínka je zejména ve studené kuchyni, jedině tak si totiž zachová správný obsah účinných látek. Můžete si ho dát jen tak samotné nebo ho přidat do ovocných a zeleninových salátů, nepečených dezertů, pomazánek, zálivek apod. Malým dětem můžete semínko přidat i do přesnídávky.
Zajímavým využitím semínek je domácí výroba konopného mléka nebo čokoládové pěny. Zkuste sami a uvidíte, že to není vůbec nic složitého. Stačí pár surovin, mixér a je to.
Konopné mléko
Co budete potřebovat:
- 100 g loupaných konopných semínek
- 1–2 čajové lžičky mleté skořice (lze vynechat)
- kapku přírodního vanilkového extraktu
- 500 ml vody
Všechny suroviny dejte do mixéru a dobře rozmixujte. Poté přeceďte přes jemné plátýnko a podávejte. Mléko vydrží v lednici dva až tři dny.
TIP: Máte-li rádi sladké, můžete přidat ještě pár sušených datlí bez pecek.
„Čokoládová“ pěna (vegan, raw)
Co budete potřebovat:
- 1 celé avokádo
- 8 sušených datlí bez pecek
- 1 polévkovou lžíci mouky ze svatojánského chleba (z karobu)
- 3 polévkové lžíce loupaných konopných semínek
- 1 polévkovou lžíci sirupu z agáve
Sušené datle namočte na 4 hodiny do vody. Avokádo rozkrojte, odstraňte pecku, dužinu vydlabejte lžící a dejte do mixéru. Přidejte agávový sirup, datle, mouku a konopná semínka a vše rozmixujte do hladké pěny.
Podávejte ozdobené ovocem a trochou konopných semínek.
Zdroj:
http://zeny.iprima.cz/domov-rodina/konopne-seminko-4-dobre-duvody-proc-ho-pravidelne-jist
Foto zdroj: zeny.iprima.cz
http://www.konopnyshop.cz/konopne-seminko-duvody-proc-ho-pravidelne-jist.html