Brokolicovo-cuketové muffiny s kmínem a majoránkou

Ingredience

na 7 muffinů

  • 5-6 lžic vařených jáhel (přibližně 20-30g sypkých* čtěte poznámku u receptu)
  • 1 lžíce kokosového oleje Bio Purity vision zbaveného vůně
  • 1/4 brokolice
  • 1/4 cukety
  • 1 jarní cibulka
  • sůl dle chuti
  • kmín dle potřeby
  • majoránka dle potřeby
  • 4 lžíce pohankové mouky

Na ozdobení a pro chuť opražené slunečnicové semínka dle potřeby

Příprava

Chtělo to nějakou svačinku i když tyto muffiny jdou využít všemi směry, na snídani či večeři. Jsou moc dobré, kokosový olej je úžasný pomocník udrží tvar bez velkého přidání mouky či potřeby vajec.

Příprava je rychlá a snadná, zeleninu očistíme a uvaříme v páře, já měla jáhly vařené a zužitkovávala jsem zbytky, vždy si jich vařím větší množství a těžko je odhaduji, lépe řečeno to neřeším protože je vždy někde zužitkuji. Jsou z nich skvělé noky s ovesnými vločkami, ty najdete případně zde, jdou připravit na sladko i slanou verzi: http://navlnechuti.cz/jahlovo-cuketove-bazalkove-noky-s-citronovo-bazalkovou-omackou-se-spenatem-cuketou-a-zelenymi-fazolkami-rovnez-ve-verzi-se-svestkami-a-makem/

Smícháme v páře uvařenou zeleninu s jáhličkami, rozmačkáme zeleninu a jáhly vidličkou, záleží jaké máte šťourálky, já musím kvůli malému téměř dohladka, přidáme kokosový olej, sůl, kmín, majoránku a pár lžic pohankové mouky, důkladně zamícháme. Vzniklou směs naplníme do silikonových muffinů, pečeme na 200°C přibližně 45 minut – 1 hodinu, pokud se vám bude zdát, že povrch je pečený dříve překryjte během pečení pečícím papírem.

Hotové muffiny necháme vychladnout, drží tvar již vlažné, posypeme opraženým slunečnicovým semínkem, které si uděláme na pánvi na sucho.

 

Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Množství přidané mouky se odvíjí od konečného množství zeleniny a také konzistenci jáhel po uvaření. Je dobré, aby byly sušší, nevaříme jako kaši, postačí vařit lehce přes 10 minut s minimem vody, aby dokázaly pojmou tekutiny při pečení. V případě, že se nezdaří a máme kašovitou, vodnatou konzistenci bude zapotřebí více pohankové mouky, případně jáhly před přidání vymačkat. Super jsou rovněž s pestem z medvědího česneku či klasického česneku, já teď nechci příliš dráždit takže nechám na každém. Super jsou také s Mahá koření, stojí pár korun a udělá spoustu parády.

Počet porcí: 7 muffinů

Čas přípravy: 1,5 hodiny celkem i s pečením a vařením zeleniny a jáhel.

 

PURITY VISION kokosový olej BIO bez vůně

Vaření • Pečení • Smažení • Grilování

– 100% BIO kokosový olej zbavený typické kokosové vůně a chuti.
– Výborně se hodí i ke slaným jídlům.
– Vhodný do studené i teplé kuchyně.
– Skvělá náhražka másla při alergii na mléko.
– Bez obsahu cholesterolu.
– Bohatý na kyselinu laurovou, kaprylovou či myristovou.
– Bez umělých konzervantů, syntetických dochucovadel či barviv.
– Při smažení lze olej snadno používat opakovaně, stačí přefiltrovat.
– Díky svému složení má vyšší odolnost vůči přepalování.
– Při použití do pečení místo másla či klasického oleje přináší větší křehkost, lehkost a snadnější stravitelnost.
– kokosový olej PURITY VISION® pochází z čisté oblasti tropických ostrovů a mořského pobřeží.

Bio Kokosový olej panenský

Kokosovým olej v kuchyni:

Kokosový olej PURITY VISION® je skvělý i jako potravina, má skvělou chuť a díky tomu, že je za studena lisovaný tak si zachovává vitamíny A, C a E. Obsahuje tělu prospěšné mastné kyseliny a hlavně kyselinu laurovou, které je skvělá pro náš imunitní systém a je například důležitou složkou mateřského mléka. Kokosový olej je stabilní až do 200°C, proto je skvělý na smažení a pečení. Můžete ho využít úplně všude místo másla třeba na kaši, na chleba nebo do vánočního cukroví.

  • Výborný na vaření, pečení i do studené kuchyně
  • Podporuje trávení a správnou činnost metabolismu
  • Neoxiduje a je stabilní i při vysokých teplotách
  • Neobsahuje cholesterol
  • Obsahuje kyselinu laurovou
  • Jídlům dodává lahodnou chuť a punc exotiky