Ingredience
- 127g upečené, oloupané, červené řepy
- 140g fazolí v nálevu
- 60g čokolády na vaření – já použila Vivani
- 2 lžíce kakaového prášku Troubelice
- na špičku lžičky jedlé sody
- 120g panely – či jiné sladidlo
- 200g špaldové mouky T630 lze nahradit rovněž bezlepkovou moukou – namícháním rýžové polohrubé a pohankové mouky hladké, pohanková mouka saje více tudíž bude zapotřebí upravit poměr mouky přibližně na 150-170g bezlepkové mouky
- 3 lžíce řepkového oleje, případně slunečnicového
- 15 lžic rostlinného mléka či vody – já použila mandlové
- auquafaba – náhražka za vaječný bílek, celý zbylý nálev z fazolí z plechu – ne ve slaném nálevu
zdobení
- čokoláda na vaření dle potřeby, já použila Vivani
- kokosmus – kokosový krém Dr. Goerg, případně dm, stačí 1/2 lžíce, alternativou pro bílou čokoládu, případně vegan bílá čokoláda IChoc
olej na vytření formy, hrubá mouka na vysypání formy
Příprava
Už delší dobu jsem se na tento moučník chystala, ale nějak nebyl čas. Nástup podzimu a deštivého počasí nás zavřel domů a my jsme využili upečené červené řepy k více účelům. Tento moučník mě velmi mile překvapil nejen svojí chutí, ale i jak strašně moc chutnal našemu mlsounkovi, čekala jsem, že okouše horní vrstvu čokolády a odloží, ale ne, postupoval sice dle očekávání, ale moučník dojedl celý do posledního kousku. Výhodou je, že tohoto dezertu nemusíte připravovat příliš je sytý a postačí jej kousek, úžasné na tom všem je, že máme dezert, do kterého zamaskujeme červenou řepu a fazole což je pro mě prostě úžasné.
Velmi chutný dezert, který rozhodně stojí za ochutnání.
Červenou řepu si musíme připravit předem, omyjeme ji, zabalíme do alobalu bez loupání a dáme upéct, pečeme na plno co trouba dovolí, záleží na velikosti, já peču přibližně 45 minut, necháme vychladnout a oloupeme.
Z fazolí si přecedíme nálev, který si dáme stranou (budeme jej potřebovat k přípravě aquafaby – alternativa pro vaječný bílek), fazole propláchneme vodou a necháme okapat, část fazolí nám zbyde, můžeme je použít k přípravě omáčky atd.
Červenou řepu nastrouháme a rozmixujeme společně s fazolemi, pokud půjde špatně mixovat přidáme trošku vody či rostinného mléka.
Připravíme si aquafabu, která nahrazuje bílky, vezmeme nálev z fazolí a vyšleháme na plné otáčky, chvíli to potrvá, ale našlehá se do konzistence vaječných bílků, šleháme dokud není sníh tuhý.
Rozpustíme si čokoládu na vaření ve vodní lázni. Smícháme suché suroviny: mouku, panelu, kakaový prášek, přidáme, jedlou sodu.
Do jedné mísy dáme suché suroviny, přidáme rozmixovanou červenou řepu s fazolemi, polovinu aquafaby, zamícháme vařečkou, přidáme rozpuštěnou, vychladlou čokoládu, průběžně lehce promícháme, přidáme olej, vodu či rostlinné mléko, průběžně ručně s pomocí vařečky zamícháme a vmícháme zbylou aquafabu.
Vezmeme dortovou formu, kterou vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou, vznilé těsto nalijeme do dortové formy a vložíme do předem rozehřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.
Po upečení necháme pořádně vychladnout, po vychladnutí si dáme korpus na alobal (na alobal z důvodu následného dobrého sundání jelikož nám čokoláda zatuhne a může být problém odtrhnout od podložky bez poškození polevy), můžeme proříznout a potřít například malinovou marmeládou, já neprořezávala.
Moučník polijeme čokoládou na vaření, kterou si rozpustíme ve vodní lázni, přidáme 1 lžičku kokosového oleje (mnou použitá čokoláda na vaření je velmi hutná a lépe se s ní pracuje po přídání kokosového oleje, zároveň usnadňuje krájení), stejně tak si ve vodní lázni rozpustíme kokosmus, po polití čokoládou, necháme chvíli stát, aby přímo čokoláda netekla, ale dalo se do ni kreslit. Do čokolády cákneme sem tam rozpuštěný kokosmus a vezmeme špejli nebo silnější párátko a libovolně kokosmus roztaháme, prostě kreslíme do čokolády, dáme do lednice zatuhnout.
A nyní už jen stačí naservírovat a vychutnat si tu dobrotu.
Poznámka
Počet porcí: korpus o průměru 16cm
Čas přípravy: 60 minut
3 lžíce aquafaby nahrazují 1 vejce.
Mnou použité suroviny jako např. kokosmus naleznete v obrázcích zde: http://navlnechuti.cz/29-2/
Dobrý den, chci se zeptat můžu místo vaší špaldové mouky dát špaldovou mouku celozrnnou?
Hezký den, už tak je to hutný moučník, pokud bych volila celozrnnou, tak bych namíchala, ta má je spíše hladká.
Hezký večer, dnes jsem pekla a bohužel výsledek byl zklamání. Recept je určitě výborný, ale při pečení těsto ze začátku krásně vyběhlo s po cca půl hodině kleslo:( Po 45 minutách jsem zkusila špejli a byla morka. Pekla jsem dalších 15 min a výsledek byl, že povrch byl úplně do křupava a uvnitř pořád mokré:( Kde jsem udělala chybu? Setkala jste se s tím někdy? Předem děkuji za radu.
Hezký den ,tak to mě moc mrzí, jediné co mě napadá je větší štavnatost řepy, případně dopéci s překrytím pečícím papírem. Moučník by měl být vlahý, ale ne mokrý.