Čekanková polévka na cibulce se zeleninou a kmínem

 

 Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • 3 čekankové puky
  • 1 bílá cibule
  • 1 batát
  • 105g mrkve
  • 84g řapíkatého celeru
  • mletý kmín dle chuti
  • 1,5 litru vody
  • čerstvé bylinky na ozdobení

Příprava

Ráda experimentuji a zkouším nové chutě, čekanku jsme si již několikrát připravili a já se k ní znovu vracím. Mile mě překvapila svojí chutí a nejen to. A proč si zařadit čekanku do svého jídelníčku?
Má pozitivní vliv na zažívání, při potížích se žlučníkem, jaterních chorobách, působí mírně projímavě a močopudně, snižuje cholesterol v krvi, odbourává tuky, zlepšuje imunitu, má protizánětlivé účinky a detoxikuje organismus.

Čekanka je považována za léčivou bylinku a je využívána v lidovém léčitelství.

Zevně se používá na vyrážky, ekzémy, opruzeniny, opuchliny. A jak jsem si ji připravila já?

Čekanku si očistíme, omyjeme, rozkrojíme vejpůl, vykrojíme ze středu košťál. Očištěnou čekanku vložíme do hrnce, zalijeme vodou a osolíme. Čekanka je velmi hořká, pokud čekanku nenaložíme do osolené vody, bude připravená polévka hořká. Pokud pospícháme a nemáme čas ji nechat delší dobu namočenou, povaříme ji krátce v osolené vodě, scedíme a dáme stranou.

Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, batát, řapíkatý celer, zalijeme vodou, přidáme kmín a sůl, vaříme do změknutí zeleniny, nakonec přidáme uvařenou čekanku, krátce společně prohřejeme a rozmixujeme, případně přepasírujeme.
Při podávání ozdobíme čerstvými bylinkami.

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 30 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej, voda, mrkvový koncentrát, emulgátor, sojový lecitin, citronový koncentrát, zastudena lisovaný citronový olej. Alergen: soja.  Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/