Cibulová polévka s česnkem a bramborami

Ingredience

  • tuk dle libosti, já si kombinuji 2 lžíce Bio Českého Ghíčka na orestování cibulky a 1 lžíci domácího sádla na finální dochucení
  • 4 střední cibule
  • 1/2 palice česneku
  • mletý kmín dle chuti
  • himalájská růžová sůl dle chuti
  • 3-4 brambory
  • 1,5 litr vody
  • 1 střední cuketa, pokud máme, já ji ráda vecpu kde se dá

Příprava

Milujeme polévky, polévka je základem, nedovedu si představit, že bychom ji jeden den vynechali. Už jsme točili stále dokola ty naše oblíbené květáková, brokolicová na xy způsobů a chtělo to změnu, vedle žampionové, kterou si kluci teď zamilovali je tato královnou číslo jedna. Manžel si o ni dnes vyloženě řekl a nedivím se je vážně výborná a přitom tak jednoduchá, máme hodně domácí cibule a brambor takže využíváme naplno zásoby na zimu.

 

Jdeme na super rychlou a chutnou polévku, na Ghí orestujeme dozlatova pokrájenou cibulku, následně přidáme očištěnou pokrájenou cuketu a brambory, zamícháme, zalijeme vodou, přidáme kmín a osolíme, přidáme prolisovaný česnek, část si jej necháme stranou asi 3 stroužky. Vaříme do změknutí zeleniny. Lehce rozmixujeme, záleží jaké máte doma šťoury, já musím kvůli malému více mixovat, cibuli neee. Nakonec přidáme lžíci sádla, po rozpuštění dochutíme ještě přidáním česneku, případně ještě dosolíme, podáváme s opečeným pečivem či cibulovými kroužky.

 

Poznámka

Počet porcí: 6

Čas přípravy: 30 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko