Cizrnové lívanečky s banánem, skořicí, datlemi s mandlovo-kešu vanilkovým přelivem a borůvkami

Bez lepku, vajec, mléčných bílkovin, laktózy

Ingredience

  • 128g cizrny v nálevu
  • 166g banánu
  • 6 datlí
  • 108g pohankové mouky hladké (případně jiné, kterou běžně používáte při přípravě lívanců)
  • 450ml mandlového mléka
  • mletá skořice na špičku lžičky
  • České Ghíčko bio na potření pánve (lze i na sucho či na kokosovém oleji, ghí – přepuštěné máslo, není vhodné pro vegany)

 

krémy na zdobení

  • 70g kešu ořechů, nesolených
  • 70g loupaných mandlí
  • vanilka z vanilkového lusku
  • 144ml mandlového mléka
  • borůvky dle potřeby, přibližně 8 hrstí

zdobení

  • jahody či jiné ovoce

p1200415

Příprava

 

Lívance už jsem nějakou chvíli nedělala a když si o ně syn řekl, dlouho jsem neváhala. Babička s dědou přivezli zrovna čerstvé jahody a maliny, které bylo třeba zužitkovat. Maliny zmizely záhadně jen tak, borůvek máme ještě plný mrazák, a tak se šlo na voňavé lívanečky. Příprava nezabere příliš času a pro tu chuť to rozhodně stojí za to.

 

Cizrnu přecedíme přes sítko, propláchneme a necháme okapat. Nálev z cizrny nikdy nevylévám, dá se úžasně zužitkovat, vyšlehaný funguje stejně jako bílky.

Cizrnu nasypeme do vyšší nádoby, přidáme pokrájené datle, banány, já dala dva, přidáme rostlinné mléko. Můžeme nechat chvíli stát, pokud nemáte výkonný mixér, který je rozhodně bezpečnější (hlavně pro vaší domácnost 😀 ) lze připravit i s pomocí tyčového mixéru, ale opatrně. Celou směs vyšleháme dohladka, přidáme skořici, pohankovou mouku (pokud nejste omezení lepkem lze použít běžná mouka – hladká, špaldová T 630, případně žitná atd). Všechny suroviny zamícháme metličkou a pustíme se do pečení.

Pánev si potřeme tukem, já použila Ghí, lívance mají nezaměnitelnou chuť a vůni, lze i na sucho, případně na kokosovém oleji. Necháme rozpálit pánev a těsto na ni nalijeme, opečeme z obou stran.

Po upečení lívanců připravíme krémy na přeliv.

 

Do rostlinného mléka si namočíme mandle a kešu, rozmixujeme společně s javorovým sirupem, přidáme trošku vanilky z vanilkového lusku. Rostlinné mléko používám Provamel, případně si připravuji doma, Provamel čistě mandlové je velmi hutné, lze naředit vodou, přidávejte při přípravě krému mléko postupně dle požadované konzistence.

Vyšlehaný krém dáme stranou. Vyndáme si borůvky, necháme krátce povolit a opět vyšleháme s javorovým sirupem.

 

Upečené lívance dáme na talíř, přelijeme libovolně připravenými krémy a ozdobíme pokrájenými jahodami.

 

Přeji příjemné mlsání.

Poznámka

Počet porcí: 16

Čas přípravy: 30 minut

 

p1200429b