Cizrnovo-mrkvové koláčky s povidly

Ingredience

bezlepková verze

  • 160g mrkve
  • 180g cizrny, mám ráda Bonduelle – pokud nechcete, aby byla cizrna v těstě poznat postačí 80-90g, dle konzistence pak přidat mouku, či tuk, případně přidat namleté vlašské ořechy, to už je pak jen hra s konzistencí (případně můžete zkusit bílé fazolky, jde hlavně o pojivost – děkuji za postřeh paní Beňové)
  • 170g pohankové mouky hladké
  • 2 lžíce Českého Ghíčka bio (případně Alsanu bio či jiného tuku)
  • 1/2 lžičky skořice (nemusí být)
  • švestková povidla dle potřeby
  • České Ghíčko bio na potřeni koláčků či jiný tuk (vegané např. Alsan bio)
  • pohanková mouka hladká na podsypání dle potřeby

 

verze s lepkem

  • 130g mrkve
  • 88g cizrny
  • 2 lžíce českého Ghíčka Bio
  • 74g namletých ovesných vloček
  • 1,5 lžíce datlového sirupu – dětem vynecháme
  • 120g mouky T 630 (případně 42g T 630 špaldové, 76g T1060 špaldové)
  • 40g namletých vlašských ořechů

pokud nechcete s ovesnými vločkami pak můžete zvolit tuto variantu

  • 170g mrkve
  • 200g špaldové mouky hladké
  • 1 lžička skořice
  • 80g mletých vlašských ořechů
  • 50g Alsan bio – náhražka za máslo
  • 3 lžíce cizrny
  • sladidlo není třeba přidávat, koláčky jsou díky povidlům sladké dost, pro dospělé případně můžeme přidat 3 lžcíce kokosového sirupu či jiné sladidlo

náplň

  • 1/2 sáčku sušených švestek
  • 1-2 jablka
  • 1 lžička skořice
  • voda dle potřeby
  • případně domácí povidla

České Ghíčko bio na potření koláčků

Příprava bezlepkové verze

V lednici jsem měla načatá domácí povidla a chodila jsem kolem nich jako mlsná kočka, dlouho jsem nic nepřipravila z cizrny a při tom ji máme na sladko moc rádi, a to se muselo napravit. Tento recept je velmi variabilní, pokud cizrně neholdujete nebo ji až tolik nemusíte či dokonce luštěniny nesmíte, uberte či ji zcela vynechte a dle konzistence přisypte mouku. U bezlepkové varianty je dobré druhy mouky namíchat, mám osvědčenou rýžovou polohrubou a pohankovou hladkou. Pokud rádi používáte špaldovou mouku, můžete ji v klidu použít, zde například Typ T 630 (není vhodná pro celiaky či při alergii na lepek), případně zde použijte místo mouky namleté ovesné vločky, které lze zakoupit i s označením bez lepku. Místo švestkových povidel jdou připravit jablečné či se skořicí, prostě kdo si hraje nezlobí. Byla velká radost pozorovat malého jak do něj koláčky padají a ten pocit je prostě k nezaplacení, tatínkovo hodnocení bylo „výborné, ale příště přisladit“ těsto prosím 😀 takže pokud máte tatínky mlsáčky a mají rádi sladké, tak jim je pocukrujte nebo těsto oddělte a přidejte jim tam ten cukřík, například panelu.

 

Mrkev nastrouháme najemno, rozmixujeme tyčovým mixérem společně s cizrnou, přidáme tuk, skořici, mouku, důkladně těsto propracujeme, v případě potřeby podsypeme těsto moukou, ale ne příliš, těsto bude lehce lepivé a nejde válet, pokud se zapracuje příliš mouky, nebudou vláčné.

Osvědčilo se mi nechat těsto do druhého dne odpočinout, koláčky jsou mnohem chutnější.

Připravíme si plech s pečícím papírem, v dlaních si vytvarujeme kolečka, která dáme na plech, vezmeme paličku od hmoždíře či lžičku, ponoříme ji do pohankové mouky a vytvarujeme dolíky, které naplníme povidly. Koláčky potřeme Ghíčkem či jiným tukem, vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C 10-15 minut.

 

Příprava verze s lepkem

Příprava je totožná, nastrouháme mrkev najemno, přidáme scezenou, propláchnutou cizrnu, necháme ji vykapat přes sítko, rozmixujeme s mrkví tyčovým mixérem, přidáme tuk, případně datlový sirup, namleté ovesné vločky a dle konzistence špaldovou mouku. Důkladně těsto propracujeme. Koláčky jsou chutnější pokud necháte těsto odležet v lednici. Než se pustíme do práce, vysteleme si plech pečícím papírem, vytvarujeme kuličky, které mírně stlačíme hmoždířem namočeným do mouky, případně lžičkou, naplníme švestkovými povidly, či jinou náplní, okraje koláčků potřeme Ghíčkem, vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 15 minut.

Povidla jsem tentokrát připravila ze sušených švestek, které jsem nasypala do hrnce, přistrouhala jablko, přidala skořici, trošku vody, aby se směs nechytala a opatrně rozmixovala, následně použila jako náplň.

Přeji příjemné mlsání.

Poznámka

Moc mě baví jak koláčky zkoušíte, moc děkuji Pavle Nesládkové za tip s vlašskými ořechy.

Bezlepkové pečivo je dobré péct se záparou – dát na dno trouby malý hrnec s horkou vodou.

Počet porcí: nestihla jsem přesně přepočítat, koláčky mizely strašně rychle, bylo jich na jeden plech.

Čas přípravy: 30 minut

Místo mrkve lze použít i dýni, nejlépe hokaido.

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/