Čočkové zeleninové placky s teff a cizrnovou moukou

 

 Ingredience

  • České Ghíčko Bio dle potřeby
  • 6 lžic vařené červené čočky loupané Bio
  • 2 mrkve
  • 50g pórku
  • 1/2 malé cukety
  • 1/2 bílé cibule
  • 1/2 šalotky
  • teff mouka světlá Adveni
  • cizrnová mouka hladká Adveni
  • řepkový olej bio dle potřeby
  • mořská sůl dle chuti
  • mojoránka dle potřeby
  • řasa wakame – velikost poštovní známky
  • voda dle potřeby

Příprava

Prostě když něco do tlapičky, tak to jistí naše oblíbené placičky. 
Krom toho jsem chtěla přidat do jídelníčku cizrnu a zvolila jsem cizrnovou hladkou mouku od Adveni společně v kombinaci s teff moukou.
Cizrnová mouka se připravuje semletím sušené cizrny.
Proč ji zařadit do jídelníčku?
Cizrna obsahuje důležité minerály, jako jsou železo, draslík, hořčík, vápník, mangan a zinek. Je bohatá na vitamíny C, B6, B15 a E a kyselinu listovou. Považuje se také za velmi cenný zdroj rostlinného proteinu. Díky odolným škrobům se glukóza uvolňuje do krve pomaleji, takže cizrna je vhodná pro diabetiky.
Olej obsažený v cizrnových zrnech obsahuje různé steroly, nazývané někdy fytosteroly, které působí v zažívacím traktu proti vytváření vředů, mají antibakteriální, protiplísňové, protirakovinné a protizánětlivé účinky. Cizrna umí také snižovat LDL cholesterol.

Teff mouka světlá. Patří k nejvýživnějším plodinám na světě. Bývá považován za nutriční zázrak. Má vyvážený poměr bílkovin a sacharidů, vynikající aminokyselinový profil, vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index. Je jedinečným koktejlem vitaminů a minerálních látek.
Teff je přirozeně bezlepkový. Má příjemnou oříškovou chuť a je lehce stravitelný. Je vhodný pro celiaky, hubnoucí, sportovce, těhotné a kojící ženy, kojence od ukončeného 6. měsíce věku, děti a mladistvé, seniory, nemocné osteoporózou, osoby trpící vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu.

 

Příprava

Čočku propláchneme a dáme vařit společně s řasou wakame, kterou jsme si předem namočili na 10 minut do vody. V páře si uvaříme očištěnou a pokrájenou zeleninu. Než se nám čočka a zelenina uvaří, orestujeme si na Ghí cibulky. Necháme vše vychladnout, rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme, přidáme majoránku a zahustíme teff a cizrnovou moukou. Já dala 2 polévkové lžíce cizrnové a asi tak 5 polévkových lžic teff mouky. Na plech si dáme pečící papír, vytvarujeme placky, zakapeme řepkovým olejem a dáme péct do rozehřáté trouby na 180°C přibližně na 20-30 minut.

Řasu wakame jsem v pokrmu ponechala.

 

Poznámka

Počet porcí: 6

Čas přípravy: 45 minut

Mouku lze vyměnit za běžné druhy či špaldovou.

Pokud neznáte Teff dočtete se o něm zde: teff

Více o řase wakame zde: wakame

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/