Ingredience
- České Ghíčko Bio či jiný tuk dle potřeby
- 1 cuketa
- 1 velká cibule, případně pórek bílá část
- citronová a klasická bazalka pár lístečků
- tymián dle chuti
- himalájská sůl
- kokosové mléko Real Thai 85% 250ml
- voda či vývar na doředění
- pepř čtyř barev dle chuti
- 1/2 citronu šťáva z něj
příloha dle libosti těstoviny, špagety, jáhly, noky, kterých lze najít přes lupu nesčetně. Např. pro protikvasinkovou volnější dietu můžeme použít tyto knedlíčky: http://navlnechuti.cz/jahlove-knedlicky-s-ovesnymi-vlockami-jahodovym-rozvarem-a-vanilkovym-kremem/
Příprava
Začínají nám zrát první domácí cukety, jelikož se náš tým již brzy rozroste o dalšího jedlíka, lépe řečeno jedlici, tak s nimi šetřím protože právě cuketou budeme začínat. Nicméně se mi jich pár sešlo a potřebovala jsem nějakou rychlovku, a tak jsem po jedné bez váhání sáhla. Lehká, svěží omáčka, která se hodí i jako přeliv přes rybu například lososa, případně lze využít i jako přeliv při zapékání, příprava zabere pár minut.
Na ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou očištěnou cuketu, společně prohřejeme, zalijeme kokosovým mlékem, osolíme. Vaříme do změknutí, následně již jen dochutíme citronem, bylinkami, pepřem a rozmixujeme, v případě potřeby můžeme lehce dosladit, já tentokrát neměla potřebu. Tato omáčka je velmi univerzální, jde ji rovněž připravit s koprem či česnekem, podáváme s oblíbenou přílohou.
Poznámka
Počet porcí: 6
Čas přípravy: 30 minut
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko.
Výborná a rychlá omáčka. Ta máta ji povýšila nad Barčinu cukeťačku ?? zítra ji máme na oběd. Děkuji za inspiraci.
Krásný den, tak to mě velmi těší 🙂 máta tam ale není 🙂 zkoušela jsem te mátou? A nebo s bazalkou? 🙂
Ja vařila dneska na zítřejší oběd, a přidala jsem tam trošku meduňky místo te citronové bazalky a je to taky super, manžel ujídá studené a chválí tak snad něco do zítřka zůstane 🙂
Omáčka je opravdu vynikající, použila jsem pouze obyčejnou bazalku, i tak je výborná, má krásně jemnou chuť. Dokonce i dcera (2 roky), která není příliš zeleninovoomáčková, chtěla omáčku 2x přidat?
Krásný den,tak to mám obrovskou radost, moc děkuji za zpětnou vazbu.
Výborná rychlá omáčka, po které se jen zapráší 🙂