Ingredience
- 202g špaldové mouky polohrubé nebo klasické polohrubé mouky
- 202g najemno nastrouhané cukety (očištěné, vydlabané)
- 2 vejce
- 80g panely či jiného sladidla
- 1 lžíce medu
- 90g vlašských ořechů (případně lískových, ale nám nejvíce chutnají vlašské)
- 2 lžíce kakaového prášku Troubelice
- 12g kypřícího bezfosfátového prášku
- 220ml mandlového mléka (lze nahradit jiným rostlinným mlékem či klasickým – mandlové mléko Provamel je hutné, tudíž bych dala raději 180ml dle konzistence těsta)
- 8 lžic mandlového či jiného mléka do tmavého podílu
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžíce řepkového oleje či Ghí
- olej na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy
Příprava
Tento korpus je naprosto famózní a jdou s ním dělat přímo kouzla, druhy ořechů můžeme střídat dle libosti, připravit v kakaové verzi, světlé verzi, těsto se hodí jak na perník, chlebíček, muffiny je prostě úžasné, dělám jej každý rok a letos už asi po třetí. Vláčnost těsta si můžeme upravit množstvím přidané cukety či mlékem, druhem zvolené mouky a v neposlední řadě délkou pečení. Můžeme potřít marmeládou, ozdobit čokoládou, ořechy, smetanou (našlehaným kokosovým mlékem) či krémy a pokaždé máme jinou chuť. Cuket je letos spousta a já rozhodně s tímto korpusem nekončím.
Příprava je úžasně rychlá, zvládne ji s malou asistencí i náš malý pomocník, kterého nejvíce baví příprava těsta, a to nejvíce fáze rozbíjení vajíček, kdy má největší radost když zdůrazním nemačkat skořápku :D. Zde jsme se pořádně vyřádili, pěkně od přípravy těsta až po konečné mytí nádobí, kde sice padla půl lahve mycího prostředku, ale užili jsme si spoustu legrace.
A nyní k přípravě. Rozklepneme si dvě vejce, které přemístíme do šlehací nádoby společně s cukrem a medem vyšleháme pěkně do krému, chvíli to potrvá. Pokud máme kuchyňského pomocníka, který za nás pěkně pracuje, necháme jej pěkně šlehat a připravíme si zbylé ingredience. Nameleme ořechy, prosejeme mouku, připravíme si kypřící prášek, perníkové koření, olej či Ghí. oloupeme, vydlabeme a najemno nastrouháme cuketu.
Sypké suroviny, tedy prosátou mouku, ořechy, kypřidlo a perníkové koření smícháme dohromady. Vezmeme si mísu, kde máme našlehaná vejce s cukrem a medem, přisypeme smíchané sypké suroviny, pouze lehce s pomocí metly zamícháme a postupně přiléváme mléko, nakonec vmícháme olej či povolené Ghí. Z připraveného těsta si odebereme 3 naběračky těsta, do kterého přidáme kakaový prášek a 8 lžic mandlového či jiného mléka.
Do zbylého světlého těsta vmícháme nastrouhanou cuketu.
Vezmeme si formu, ve které budeme péct, vymažeme ji olejem, vysypeme ji hrubou moukou nebo můžeme vystlat pečícím papírem, pokud máme silikonovou formu máme práci usnadněnou. Já jsem zkoušela péct ve formě na biskupský chlebíček, která je silkonová a pak v kulaté klasické formě a tu mám prostě nejraději.
Do formy nalijeme nejprve světlou část a následně libovolně tmavou část. Formu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut až hodinu, podle toho jak chceme korpus vláčný, vyzkoušíme špejlí. Pokud by se vám zdálo, že povrch je již pečený a vnitřek ještě ne, překryjte během pečení korpus pečícím papírem. Pokud chceme vláčný korpus může se těsto lehce lepit na špejli, ale nesmí být tekuté.
Korpus po upečení necháme vychladnout, pokud budeme polévat čokoládou nemusíme čekat na vychladnutí, jdou obě varianty.
Na polevu budeme potřebovat čokoládu na vaření, já mám oblíbenou Vivani čokoládu na vaření či Troubelické zlomky.
Zde jsem použila Vivani čokoládu, kterou jsem rozpustila ve vodní lázní s lžičkou kokosového oleje, poleva se pak lépe krájí, rozpuštěnou čokoládou korpus polijeme, ozdobíme směsí ořechů a necháme vychladnout.
Přeji příjemné mlsání.
Poznámka
Počet porcí: kulatá forma průměr 26cm a výška hotového moučníku 4cm, forma na biskupský chlebíček: forma o rozměru: 24cm x 6cm
Čas přípravy: 1 hodina
PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina.
! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !
Řez po hodině pečení:
Vláčný nadýchaný řez po 45 minutách.