Jáhlový dezert s lískovými oříšky, medem a čokoládou

Ingredience

  • 40g lískových oříšků
  • 2 lžíce uvařených jáhel (vařila jsem víc a zbylo mi od oběda, na 2 dezerty postačí 30g v neuvařeném stavu)
  • 80ml mandlového mléka či jiného rostlinného mléka
  • 2 proužky čokolády Vivani či zlomků Troubelice – podle toho kolik si chceme dopřát
  • 1 lžička Českého Ghíčka nebo 1 lžíce kakaového másla Troubelice (vegané použijí kakaové máslo)
  • med či jiné sladidlo dle chuti, záleží na druhu použité čokolády (vegané použijí jiné sladidlo)

Příprava

Jelikož jáhly připravuji poměrně často nikdy neřeším kolik jich dám vařit, vždy je zužitkuji k přípravě těsta na koláč, k přípravě knedlíčků, základ pro náplň či dezert. Mám jáhly vážně v oblibě pro jejich univerzálnost použití a tentokrát jsem z nich připravila tento dezert, který měl úspěch, aby ne takové mlsáníčko.

 

Uvařené jáhly vložíme do vyšší nádoby, přidáme na prach pomleté lískové ořechy, polovinu rostlinného mléka, sladidlo a začneme šlehat s pomocí tyčového mixéru, dle požadované finální konzistence dezertu přiléváme zbylé rostlinné mléko. Ideální je jáhly máčet předem přes noc, nejen kvůli rychlosti přípravy, ale i jejich stravitelnosti, pokud připravujeme pouze na dezert, tak je báječné je povařit v kokosovém mléce v plechu. Jáhly stačí propláchnout a vařit ve vodě či rostlinném mléce 15-20 minut, podle množství zbylých tekutin šleháme společně s mletými ořechy, osladíme a dle konzistence případně naředíme.

Do takto připraveného základu můžeme vmíchat Ghí či ve vodní lázni povolené kakaové máslo, chuť dezertu se velmi zintenzivní.

Rozpustíme si čokoládu ve vodní lázni. Vezmeme poháry, ve kterých budeme dezert podávat, okraje v mém případě mističky potřeme čokoládou, necháme chvíli zaschnout a přidáme připravenou směs, můžeme ozdobit mletými ořechy či jejich kousky či si ještě navíc polít čokoládou.

 

Přeji příjemné mlsání.

 

Poznámka

Počet porcí: 1

Čas přípravy: bez vaření jáhel 10 minut s vařením 30