Cuketový koláč se špendlíky a karamelovou drobenkou (univerzální korpus – více možností kombinací – švestky, broskve, meruňky, třešně)

Ingredience

  • 240g vymačkané, najemno nastrouhané cukety
  • 200g špaldové mouky hladké
  • 80g žiné mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 120g panely či jiného sladidla
  • 115g alsanu bio – náhražka za máslo nebo klasické máslo či 100g Bio Českého Ghíčka
  • 100ml vody
  • špetka soli

drobenka

  • 5 lžíc umleté panely
  • 1,5 lžíce tuku
  • 3 lžíce hrubé špladové mouky

Příprava

Letošní rok je opravdu vydařený na ovocnou úrodu a upřímně nevím, co zpracovat dřív. Z broskviček jsem akorát dodělala přesnídávky na zimu a zdaleka nekončíme. Dostali jsme plnou bednu hrušek, takže na zimu bude dostatečná zásoba všeho, přesnídávky se budou hodit nejen pro naši malou slečnu, ale určitě pro ně najdu i jiné využití.

S cuketovým těstem zdaleka nekončíme rovněž, objevila jsem nedaleko nás něco naprosto úžasného. EKOZAHRADA Raková na Rokycansku, kde je učiněný ráj, letos teprve začali, ale jejich práce je úžasná, spoustu krásné, čerstvé zeleniny a ovoce. Navíc úžasná myšlenka, zaměstnávají zde zdravotně znevýhodněné osoby, kteří zásobují vypěstovanou zeleninou ostatní sociální projekty společnosti (Café Restaurant Kačaba, Zdravá svačina). Naprosto úžasní, příjemní lidé a já jsem nadšená. Domluvili jsme se na pravidelném odběru zeleniny a ovoce, bylinek. Zatím jsem měla možnost vyzkoušet cukety, dýně, cibuli, patizony, řepu, saláty, petržel, švestky, pažitku, kudrnku… A nadšení je obrovské a jedním slovem nádhera a moc se těším na příští rok. Více o projektech na www.moznostitujsou.cz.

 

A nyní k receptu, který je naprosto jednoduchý a rychlý. Do mísy nasypeme mouky, přidáme sladidlo, prášek do pečiva, nastrouhanou a vymačkanou cuketu, nastrouhaný tuk, špetku soli, přidáme vodu a vše promícháme. Vzniklé těsto přendáme do tukem vytřené a moukou vysypané formy.

Přidáme vypeckované špendlíky či jiné peckové ovoce, posypeme drobenkou a dáme péct do rozehřáté trouby na 180°C, pečeme přibližně 45 minut dokud cukr pěkně nezkaramelizuje, pozor nespálit, drobenka z panely by byla hořká.

A pak necháme již jen vychladnout.

Poznámka

Počet porcí: průměr formy 25 cm

Čas přípravy: 60 minut