Ingredience
- 180g cukety
- 200g špaldové mouky polohrubé
- 50g Českého Ghíčka či jiného tuku
- 150g panely či jiného sladidla
- 220ml mandlového či jiného rostlinného mléka
- 100ml vody
- 50g mletého máku
- 1 prášek do pečiva
- vanilka z jednoho vanilkového lusku nebo vanilkový cukr
Zdobení
- vypeckované švestky dle potřeby
Příprava
Dostali jsme mega obří cuketu, stále ukrajujeme, ukrajujeme a stále nejsme na konci. Tak jsme kousek zužitkovali i zde do tohoto koláče, stejně tak švestky bylo třeba upotřebit, a tak se koláč krásně složil postupně sám. Mák nám moc chutná a v kombinaci se švestkami nelze udělat chybu a Ghí je sázka na jistotu.
Příprava je rychlá, koláč jsme dělali s Tomíkem společně než jsme šli spát. Cuketu očistíme, nastrouháme najemno a vymačkáme. K vymačkané cuketě přidáme ghí, cukr, vanilku, rostlinné mléko, vodu, nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem a mákem, důkladně vše zamícháme.
Těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy. Teď už jen nakrájíme švestky, které zbavíme pecek a sem tam do těsta pohodíme. Když máme připraveno vložíme formu do trouby a pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.
Poznámka
Počet porcí: průměr formy 25 cm
Čas přípravy: 60 minut
Kombinaci švestek a maku miluju…a cuketove testo nema chybu kdyz mate sklep plny cuket:) Famozni kolac ktery budeme pect znovu a znovu a znovu…:)
Krásný den Šárko, tak to mám obrovskou radost, že vám tak zachutnal 🙂 mám to stejně 🙂
Vynikající koláč, rychlá příprava a skvělá chuť ? recept ukladam mezi mé oblíbené ?
Krásný den Terezo, to mě velmi těší a moc děkuji za zpětnou vazbu 🙂
Dobry de Jitko, moc se mi libi Vase recepty. Rada bych synovi upekla kolac dle Vaseho receptu, ale krome ABKM, vejce, orechy ma jeste alergii na lepek. Doporucite mi jakou moukou bych mohla nahradit spaldovou? Dekuji
Krásný den Žaneto. Bohužel nemám vyzkoušeno, pokud bych chtěla volit jistotu, tak půjdu do Doves farm červené. Bezlepek budu teprve zkoušet pokud půjde bez škrobů. Viděla jsem bezlepkovou úpravu od paní Petry Jungwirthové, kopíruji: 190g cukety najemno nastrouhané, 350g bezlepkové mouky (já použila Marks & Spencer, složení:rýžová mouka, bramborový škrob, kukuřičná mouka. ), 1PDP, 120g tuku, 1 vanilkový cukr (zaslouží si ještě minimálně dvě lžičky cukru, koláčky jsou méně sladké), 1 vejce, špetka soli, jakékoliv ovoce a drobenka.
Vytvarovat kuličky, skleničkou rozmačknout a vytvořit důlek, potřít vejcem nebo marmeládou, dát ovoce a drobenku. Péct cca 30 min, 180st.
děkuji za skvělý recept – tohle mokré těsto prostě milujeme!!! a také se k tomu stále vracíme…dnes jsem dala místo cukety dýně a místo švestek špendlíky a navíc trochu dýňového koření (snad nevadí malá reklama) – Od Antonína, minule jsem dělala kombinaci patizon a švestka a jelikož nemám mlýnek na mák tak jsem prostě mixérem prohnala mák a vodu – na rostlinné mléko, bez cezení to tam nalila všechno, takže jsem zabila dvě mouchy jednou ranou – rozemletý mák i rostlinné mléko :D- je to prostě skvělé, variabilní a navíc mokré – což nám vyhovuje 🙂 jen cukru dávám o 50g méně…
Moc děkuji Lucie za super typ, koření od Antonína miluji, jezdíme do Plzně na Vánoční trhy a když mi vyjde čas ráda se v obchůdku stavím. Děkuji rovněž za možnosti úpravy receptu 🙂
Úžasný koláč! Překvapil 🙂
Hezký den, tak to mám velkou radost 🙂