Ingredience
- České Ghíčko Bio dle potřeby (přepuštěné máslo bez BKM)
- 1/2 bílé cibule
- 1/2 cukety, očištěné, vydlabané
- 250g máslové dýně
- 1 bílá ředkev
- batáty dle potřeby
- majoránka dle chuti
- bazalka dle chuti
- 2 malé stroužky česneku
- voda dle potřeby
- světlá quinoa dle potřeby
- červená quinoa dle potřeby
Příprava
Dnes ráno jsem vstala a přemýšlela, co připravím k obědu. Pořád mě nic nenapadalo, tak jsem si vyndala pár ingrediencí na pracovní desku a během chviličky se zrodila myšlenka na omáčku.
Na Ghí orestujeme bílou cibuli, přidáme pokrájenou dýni, ředkev, cuketu, batát, orestujeme, zalijeme vodou, přidáme majoránku, osolíme, vaříme do změknutí zeleniny a nakonec přidáme prolisovaný česnek, krátce povaříme a nakonec přidáme pár lístečků čerstvé bazalky, podáváme s quinou nebo jinou oblíbenou přílohou.
Quinou propláchneme, zalijeme vodou a vaříme přibližně 15 minut.
Poznámka
Počet porcí: 3
Čas přípravy: 30 minut
Více o quinoe naleznete zde: quinoa
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/