Quinoa koláč se šmakounem, kokosovou smetanou, jahodami a borůvkami

 

 Ingredience

Korpus

  • 2 lžíce Českého Ghíčka Bio
  • 200g vařené quinoy (mix světlá, červená)
  • 60g jablečného pyré
  • 2 malé banány
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový lusk – vanilka z něj
  • 160g rýžové polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku bio-nebio

Náplň

  • 1 balení kokosové smetany Soyatoo – 300ml
  • 100g přírodního šmakouna
  • borůvky dle potřeby
  • jahody dle potřeby

Příprava

 Quinou jsem si velmi oblíbila, nejen kvůli její chuti, ale i jejímu všestrannému použití. Na slano ji používám poměrně často, ale na sladko to byl experiment, který mě velmi mile překvapil.

Koláč se opravdu povedl, už jen dle slov manžela: „A ten je celý pro mě?“ A já na to: „Kdo bude rychlejší“! (smích)

Uvařenou quinou rozmixujeme tyčovým mixérem společně s banánem, jablečným pyré, přidáme vejce, Ghí, vanilku a těsto vyšleháme. Nakonec ručně vmícháme metlou rýžovou mouku a kypřící prášek. Připravené těsto vložíme do formy, kterou jsme si vystlali pečícím papírem a těsto do ní rovnoměrně rozetřeme. Připravíme si náplň na koláč. Tyčovým mixérem rozmixujeme šmakouna společně s kokosovou smetanou, vznilý krém rozetřeme na korpus. Vrch dortu poklademe ovocem, já zvolila jahody a borůvky, které jsem měla zmrazené. Připravený koláč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 200°C necelých 30 minut. Jakmile začne lehce růžovět, vyndáme ven a necháme vychladnout. Ideální je po vychladnutí vložit do lednice ztuhnout, bude se pak lépe krájet.

Koláč jsem krájela ve formě, borůvky a jahody jsem před pečením nerozmrazovala.

Použila jsem formu na koláč o průměru 27cm a byla akorát, pokud můžete, použijte o něco větší o 1cm bude stačit.

Pokud nahradíte rýžovou mouku pšeničnou moukou, počítejte s tím, že se těsto díky obsahu lepku zvedne a mohlo by dojít k přetečení, upravte případně množství surovin na korpus. Místo kokosové smetany lze použít rýžovou smetanu Soyatoo nebo např. tvaroh, který však není vhodný pro ABKM. Vejce lze nahradit vanilkovou hraškou, stačí smíchat 20g vanilkové hrašky se 40ml vody, nechat ve sklenici nabobtnat a zapracovat stejně jako vejce.

Poznámka

Počet porcí: 7, forma o průměru 27cm

Čas přípravy: 45 minut

 

Více o obilovině zde: quinoa

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

P1120756