Dýňová polévka s petrželí, celerem, majoránkou a zázvorem

Ingredince

  • 1/2 dýně hokaido
  • 1 petržel
  • 40g celeru
  • České Ghíčko dle potřeby
  • 1 litr vody nebo vývaru
  • majoránka dle chuti
  • himalájská sůl dle chuti
  • strouhaný zázvor na špičku lžičky

Příprava

Snadná rychlá polévka, která nás nikdy neomrzí, dýně má neomezené množství kombinací a polévka chutná vždy jinak. V tomto období se navíc skvěle hodí.

Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy. Má ale mnoho vedlejších účinků, které není dobré podcenit. Některým lidem způsobuje zažívací obtíže, pálení žáhy nebo bušení srdce. Není proto vhodný pro děti. Pro těhotné se doporučuje jen v omezené míře. Vyhnout by se mu měli i diabetici nebo lidé užívající léky proti překyselení žaludku, na srdce a snížení krvácení. Pokud jej tedy zařazujete je dobré jej vyzkoušet v menším množství obzvláště pak u dětí, prostě zde platí pořekadlo „všeho s mírou“.
Hokaido či máslovou dýni oloupeme (hokaido se nemusí jen omyjeme), vydlabeme, rozkrájíme na kostičky, dávám tak zhruba 1/2, očistíme a pokrájíme jednu petržel a kousek celeru.
Zeleninu na Ghí či oleji orestujeme, zalijeme vývarem či vodou, přidáme bylinky – majoránku (případně tymián). Vaříme do změknutí zeleniny, nakonec zeleninu rozmačkáme nebo projedeme tyčovým mixérem. Přidáme na špičku lžičky nastrouhaného zázvoru a odstavíme. Můžeme zjemnit mandlovým mlékem, případně bílým jogurtem.

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 20 minut