Zasněžené banánovo-kakaové muffiny

Ingredience

  • 160g banánu
  • 100g rýžové mouky polohrubé
  • 50g pohankové mouky hladké
  • 3-4 lžíce panely
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • kakaový prášek Troubelice 2 lžíce
  • vyšlehaný nálev z cizrny (z jednoho balení, přibližně 150ml)
  • moučkový cukr na ozdobení dle potřeby

Příprava

Tento recept jsem dělala ještě ve dnech, kdy jsme vyhlíželi sníh, dnes už krásně sněží a já doufám, že to vydrží. My sníh milujeme a těšíme se na radovánky, které sebou přináší. Takže jsme si připravili zasněžené muffiny, samozřejmě lze ozdobit vaším oblíbeným krémem, náš je z kokosového mléka v plechu, které zachladím, vyšlehám přidám vanilku z vanilkového lusku nebo kakaový prášek či obojí a udělám dvě barvy krému, fantazii se meze nekladou a chutím už vůbec ne. V létě určitě využijeme k ozdobení čerstvé ovoce.

 

Oloupeme dva banány, rozmixujeme tyčovým mixérem, přisypeme mouky, panelu, olej. Přidáme vyšlehaný nálev z cizrny. Nálev z cizrny je dobré šlehat na vysoké otáčky, vyšlehá se do nádherného sněhu jako bílky, využití je stejné. Určitě ocení alergici na vejce či vegani, dodá těstu nadýchanost.

Samozřejmě pokud nejste omezení vajíčky a rádi si je dopřejete, můžete klidně zužitkovat bílky. Zrovna tak mouku lze zaměnit za špaldovou T630 či běžně používanou k přípravě moučníků.

Připravené těsto nalijeme do forem na muffiny, u bezlepkových těst doporučuji silikon, já používám silikonové formy od Tescomy.

Muffiny dáme na plech a vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 15.20 minut, necháme vychladnout a následně ozdobíme dle libosti, já zde zasněžila přes šablonu klasickým moučkovým cukrem. Šablonu si vyrobíte z papíru, já ji dostala jako dárek k nákupu.

 

Poznámka

Počet porcí: 6-8 nestihla jsem počítat

Čas přípravy: 30 minut

 

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !