Ingredience
Korpus
- 280g pohankové mouky
- 400ml vody
- 4 lžíce hrašky vanilka
- 2 lžíce kakaového prášku lifefood nebo karob
- 3 lžičky kypřícího prášku bio-nebio nebo vinný kámen
- 3-4 lžíce datlového sirupu (či jiné sladidlo)
Krém
- 200ml rýžovo-kokosového mléka Provamel
- 300ml mandlového mléka provamel
- 50g alsanu bio
- hroznový cukr dle chuti
- 1 vanilkový lusk – vanilka z něj
- 80g přírodního šmakouna (není vhodný pro dietu bez vajec, nahraďte celý krém případně http://navlnechuti.cz/jahlovy-kesu-kokos-tvaroh-s-rozinkami-a-mandlovym-mlekem/)
Poleva
- 4-5 jablek
- skořice dle chuti
- Vivani ho chocolate vegan dle chuti (případně kvalitní čokoládu, kterou nastrouháme – Lifefood, Vivani čokoláda na vaření…)
Příprava
Oslava svátku se nesmí obejít bez mlsání a s těmito řezy nemám vůbec špatné svědomí, výživné, chutné prostě „mňami, mňami, mňaminy“. Jak si pobrukoval náš malý oslavenec.
Příprava korpusu:
prosejeme si pohankovou mouku, přidáme sypké suroviny, datlový sirup, začneme šlehat a postupně přiléváme vodu. Důkladně vyšleháme.
Pečeme na 180°C přibližně 15-20 minut, vyzkoušíme špejlí.
Připravíme si krém. Hrašku vanilka rozmícháme s rostlinným mlékem, přidáme Alsan, přivedeme k varu, stáhneme a vaříme nejméně 20 minut pod pokličkou, hraška je hotová když není cítit hrachová příchuť, přidáme vanilku a cukr, necháme vychladnout. Po vychladnutí rozmixujeme se Šmakounem.
Vychladlý korpus si rozdělíme na dvě stejné poloviny, potřeme částí krému, přiklopíme druhou polovinou, potřeme opět krémem jak korpus, tak strany a na vrch rozetřeme rozvar z jablek a skořice, okraje posypeme skořicí. Můžeme ozdobit kousky nastrouhané čokolády. Řezy necháme vychladit a pak již jen rozkrájíme na jednotlivé porce.
Poznámka
Počet porcí: 10
Čas přípravy: 60 minut
Rostlinné mléko si můžete připravit doma: rostlinné mléko
Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.
Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.
Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).
Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska
Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/