Hraška šmakoun řezy s jablečno-skořicovým rozvarem

 

 Ingredience

Korpus

  • 280g pohankové mouky
  • 400ml vody
  • 4 lžíce hrašky vanilka
  • 2 lžíce kakaového prášku lifefood nebo karob
  • 3 lžičky kypřícího prášku bio-nebio nebo vinný kámen
  • 3-4 lžíce datlového sirupu (či jiné sladidlo)

Krém

Poleva

  • 4-5 jablek
  • skořice dle chuti
  • Vivani ho chocolate vegan dle chuti (případně kvalitní čokoládu, kterou nastrouháme – Lifefood, Vivani čokoláda na vaření…)

 

Příprava

Oslava svátku se nesmí obejít bez mlsání a s těmito řezy nemám vůbec špatné svědomí, výživné, chutné prostě „mňami, mňami, mňaminy“. Jak si pobrukoval náš malý oslavenec.

Příprava korpusu:

prosejeme si pohankovou mouku, přidáme sypké suroviny, datlový sirup, začneme šlehat a postupně přiléváme vodu. Důkladně vyšleháme.
Pečeme na 180°C přibližně 15-20 minut, vyzkoušíme špejlí.

Připravíme si krém. Hrašku vanilka rozmícháme s rostlinným mlékem, přidáme Alsan, přivedeme k varu, stáhneme a vaříme nejméně 20 minut pod pokličkou, hraška je hotová když není cítit hrachová příchuť, přidáme vanilku a cukr, necháme vychladnout. Po vychladnutí rozmixujeme se Šmakounem. 
Vychladlý korpus si rozdělíme na dvě stejné poloviny, potřeme částí krému, přiklopíme druhou polovinou, potřeme opět krémem jak korpus, tak strany a na vrch rozetřeme rozvar z jablek a skořice, okraje posypeme skořicí. Můžeme ozdobit kousky nastrouhané čokolády. Řezy necháme vychladit a pak již jen rozkrájíme na jednotlivé porce.

Poznámka

Počet porcí: 10

Čas přípravy: 60 minut

Rostlinné mléko si můžete připravit doma: rostlinné mléko

Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.

Hrašku Vanilka použijeme do koláčů a moučníků z kynutého těsta, těsta kypřeného práškem do pečiva. Vynikající jsou palačinky, kde vajíčka nahradíme Hraškou Vanilka. Při zapékání sladkých nákypů a žemlovky si z Hrašky Vanilka uvaříme bešamelovou omáčku, která nákyp spojí, aniž bychom použili vajíčka.

Složení: Hrách žlutý, směs obilovin (kukuřice, rýže, jáhly), vanilka, směs koření.

Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).

Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska

 

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/