Ingredience
- 300g špaldové mouky hladké T630 nebo pšeničné T 500 či klasické hladké +na podsypání, záleží na šťavnatosti mrkve, jablka
- 100g pohankové mouky hladké (lze nahradit a udělat čistě jen z hladké mouky, já chtěl zvýšit výživovou hodnotu)
- 1 střední mrkev
- 1 jablko, pokud by pouštělo hodně šťávy vymačkat
- 1 kypřící prášek bez fosfátů Amylon bio
- 250g tuku – máslo, Ghí, alsan bio
- 4 lžíce rostlinného mléka – já dala rýžovo – kokosové Provamel
- 1 citron – šťáva z něj
- 2 lžíce panely a pomleté vanilkové lusky nebo přímo vanilku z něj (případně pokud máme domácí vanilkový cukr, dětem lze zcela sladidlo v těstě vynechat, případně klasický vanilkový cukr například bio amylon)
- tuk na potření – máslo, České Ghíčko bio nebo alsan bio, pokud je tolerováno vajíčko, tak případně vajíčkem, já mám vyzkoušeno ve všech variantách, vše je proveditelné
*pokud jsou tolerovány vlašské ořechy lze je do těsta přidat namleté, máme zase jinou variantu a chuť.
Náplně
- 6 jablek
- 2 -3 hrsti rozinek
- skořice dle potřeby
- 2 lžíce tapiokového škrobu či jiný škrob (kukuřičný, pudinkový prášek…) pokud budou jablka příliš šťavnatá nebo místo škrobu vymačkat
- pokud máme potřebu sladidlo – panela či jiné
- mák, rostlinné mléko, javorový sirup či jiné sladidlo dle potřeby
Bezlepkové alternativy zde:
Kynutý jablečný koláč a závin se skořicí, mandlemi, kokosem a drobenkou
Příprava
Mlsná a stále mlsná se o nás pokouší a jablíček je naštěstí dostatek a jsou stále případně v sadech k sehnání.
Jablečné řezy, koláče prostě cokoliv z jablek u nás teď frčí. Toto těsto je úžasné, krásně vláčné a hodí se jak na řezy, závin, ale i šátečky. Připravila jsem dvě verze a to s jablky a s mákem, který se u nás stal také velmi oblíbeným což mě velmi těší. Pokud chceme podávat dětem lze připravit zcela bez použití cukru, těsto je sladké dostatečně a jablíčka také takže ponechám na každém.
Příprava těsta je velmi snadná, odvážíme si mouku (já použila kombinaci špaldové hladké a pohankové hladké, ale lze připravit zcela jen ze špaldové) dáme na pracovní podložku, přidáme očištěnou najemno nastrouhanou mrkev, jablko (jablko jsem si nastrouhala do misky a nechala pustit šťávu, kterou jsem do těsta nepřidala). Dále přidáme kypřící prášek, povolený tuk, šťávu z citronu, sladidlo (lze vynechat). Vše důkladně propracujeme, dle potřeby přidáme případně mouku navíc, ale ne příliš jen tolik, aby se těsto nelepilo, dáme do lednice vychladit, s těstem se bude mnohem lépe pracovat. Pokud použijme Ghí dáme pouze do chladu nebo jen krátce do lednice, hlídáme, Ghí dokáže velmi ztuhnout.
Mezitím si připravíme náplně, do mísy nahrubo nastrouháme oloupaná jablka, pokud jsou velmi šťavnatá vymačkáme, můžeme případně přidat tapiokový škrob či jiné alternativy zmíněné v ingrediencích, já pouze jablka vymačkala. Přidáme rozinky, skořici, případně sladidlo, zamícháme.
Já jsem plnila těsto převážně jablky, takže makové náplně jsem dělala méně, nevážila jsem. Do hrnce nasypeme mletý mák, lehce zalijeme rostlinným mlékem, osladíme dle chuti a odvaříme za stálého míchání do konzistence, aby mák držel na lžíci.
Když máme těsto odležené a náplně připravené pustíme se do práce, rozválíme si těsto na dva tenké stejné pláty, položíme na pečící papír, dáme jablečnou náplň a překryjeme druhým plátem, potřeme důkladně tukem, těsto sem tam propíchneme vidličkou. Vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 30 minut, po upečení opět potřeme lehce tukem. Případně pokud tolerujeme vajíčka potřeme před pečením rozšlehaným vajíčkem a tím pádem tuk nepoužijeme.
Z těsta lze dělat rovněž šátečky, ze zbytku těsta jsem nadělala šátečky, které jsem naplnila mákem, rovněž dala na plech s pečícím papírem, potřela tukem a postupovala stejně jako s jablečnými řezy.
Těsto po upečení necháme důkladně vychladnout, překryjeme utěrkou, těsto krásně změkne.
Nakrájíme na požadované porce, pokud chceme lehce pocukrujeme a vychutnáme s oblíbenou kávou či čajem.
Přeji dobrou chuť.
Poznámka
Počet porcí: 1 plech jablečných řezů a 3 střední šátečky, lze připravit rovněž do koláčové formy.
Čas přípravy: 60 minut
Další možná alternativa bez bkm a vajec v kynuté verzi:
Ovesno-špaldový jablečný koláč se skořicí a rozinkami ve vegan verzi
Kde najdu prosím bezlepkovou variantu toho makového závinu? 🙂
Hezký den, můžete použít tento recept a nebo mouku zaměnit za doves farm samokypřící http://navlnechuti.cz/jablecny-kolac/ popřípadě tento recept http://navlnechuti.cz/kynuty-jablecny-kolac-a-zavin-se-skorici-mandlemi-kokosem-a-drobenkou/