Ovesno-špaldový jablečný koláč se skořicí a rozinkami ve vegan verzi

Ingredience

těsto

  • 42g droždí
  • 150-200ml mandlového mléka
  • 410g špaldové mouky T 1050
  • 100g ovesných vloček (lze případně vynechat a nahradit špaldovou moukou dle konzistence těsta)
  • špetka soli
  • 90g panely* (případně třtinového cukru či jiné sladidlo)
  • 1 lžička skořice
  • 160g Alsanu bio  (náhrada za máslo, případně jiný tuk či olej ve stejném poměru)
  • 2 lžíce českého Ghíčka – dodá těstu máslovou chuť – vegané si přidají Alsan bio
  • 110g jablečného pyré (nastrouhané jablko, rozmixované tyčovým mixérem) zde nahrazuje v těstě 2 žloutky
  • 1 lžíce špaldové mouky T 1050 do kvásku
  • 1 lžíce panely či cukru do kvásku
  • špaldovou mouku T1050 na podsypání těsta

náplň

  • 4 jablka
  • 54g panely* (případně třtinového cukru či jiné sladidlo)
  • 3 hrsti nesířených rozinek
  • 1 lžička skořice

České Ghíčko bio na potření, případně jiný tuk např. Alsan bio

Pokud budete zadělávat těsto ručně, přidávejte rostlinné mléko dle vlastní potřeby, na rozkvas postačí i 100ml.

Příprava

Inspirací na tento koláč mi byla úžasná Kateřina Cvrkalová z blogu Cvrček na talíři, když jsem její koláč viděla, řekla jsem si, že to sakra musí být dobrota a že jej musím vyzkoušet. A nyní když bylo více času na experimenty, pustila jsem se do něj, recept jsem úplně překopala a připravila tak, aby byl vhodný i pro bezvaječnou dietu. Jeden z e-mailů, který mi nedávno přišel od jedné moc milé maminky jako poděkování za to, že se věnuji jak bezmléčným, tak bezvaječným pokrmům, mě opět popíchnul a stojí za touto akcí. Koláč se velmi zdařil a musím říct, že je famózní a rozhodně jej zopakuji. Na snídani se po něm zaprášilo a jen tak tak jsme měli po malinkém kousíčku ještě na odpolední siestu.

Původní recept najdete na webu Kateřiny, a to Cvrček na talíři, určitě Kateřiny recepty vyzkoušejte, nemají chybu.  http://cvrceknataliri.blogspot.cz/2016/11/skoricovo-medovy-kynuty-kolac-s-jablky.html

 

A nyní k přípravě koláče, který jsem pro vás připravila. Ohřejeme si 150ml mandlového mléka, já ohřívám v rendlíku, do ohřátého mléka rozdrolíme droždí, přidáme 1 lžíci špaldové mouky T1050 a 1 lžíci panely či cukru, zamícháme metličkou, necháme na teplejším místě překryté utěrkou, nechávám kolem 5 minut.

Připravíme si ostatní suroviny, odvážíme do mísy mouku, nastrouháme a rozmixujeme jablečné pyré, nameleme si ovesné vločky na prach, připravíme si tuky, skořici, sůl, panelu či jiné sladidlo, já si ráda vše předem připravím do malých mističek a následně již jen přidávám postupně do robota, mám tak jistotu, že na nic nezapomenu když kolem poletuje to naše malé štěstí.

Když máme kvásek vzešlý, poznáme tak, že nám krásně v hrnečku vyběhne pustíme se do práce.

Jablečné pyré vložíme do hnětací mísy společně s cukrem a tukem, necháme hníst, přilijeme vzešlý kvásek, přidáme lžičku skořice, namleté ovesné vločky, mouku, špetku soli, dle konzistence případně přilijeme rostlinné mléko, mělo by stačit maximálně 50ml. Já dávala na celkové množství těsta při zadělávání 200ml, ale musela jsem následně více podsypat při válení těsta.

Těsto necháme v robotu hníst přibližně 15 minut. Po důkladném propracování těsta necháme těsto přibližně hodinu kynout. Těsto bude z počátku lenivé, ale pak vyběhne a zvýší svůj objem až 4x, určitě vezměte velkou mísu.

Než nám těsto nakyne, připravíme si náplň, kterou budeme plnit. Oloupeme a nastrouháme nahrubo jablka, přidáme pomletou panelu či jiný cukr, skořici a rozinky, celou směs zamícháme, kdo má rád klidně si může přidat i posekané mandle.

Po hodině kynutí se na těsto podíváme, já jej nechávala kynout hodinu a bylo to dostačující, většinou zkouším prstový test, že těsto stlačím a pokud se těsto rychle vracím nechávám dokynout.

Nakynuté těsto vyndáme z mísy, rozdělíme na 4-5 stejných dílů. Pomoučníme si pracovní podložku, vyválíme si těsto, podle toho jak se nám s těstem bude pracovat, případně si do těsta ještě mouku přidáme, aby se nám nelepilo.

Těsto si vyválíme na silnější plát jako když děláme závin, neválejte těsto příliš tenké, trhalo by se po naplnění. Vyválený plát naplníme připravenou směsí, stočíme do ruličky a nakrájíme jako když krájíme pečený závin na 4-5 koleček, já dělala přibližně 5cm široké, záleží na výšce formy, nakrájená kolečka klademe do tukem vymazané formy rozkrojenou částí nahoru, aby byla vidět náplň, tak postupujeme dokud nebudeme mít plnou formu, klademe jedno kolečko vedle druhého.

Když máme upečeno, potřeme tukem a posypeme rozinkami. Necháme dokynout než se nám rozehřeje trouba, pečeme na 180-200°C 45 minut, po vyndání z trouby potřeme ještě jednou tukem.

Pokud se necítíte na tento postup, klidně jen těsto rozválejte a udělejte si klasický koláč, naplňte a můžete udělat ze zbylého těsta mřížky či si připravit více koláčů.

Mně ještě těsto zbylo a tak jsem připravila navíc povidlový koláč.

Přeji příjemné mlsání a dobrou chuť.

 

Poznámka

Počet porcí: použila jsem formu o průměru 27 cm

Čas přípravy: 3 hodiny

 

*PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/