Ingredience
Těsto
- 76g mrkve
- 100g tuku – Alsan bio, máslo, Ghí
- 60g panely či jiného sladidla
- 107g rýžové polohrubé mouky
- 50g pohankové mouky hladké
- 1 prášek do pečiva
Náplň
- jablka dle potřeby
- rozinky dle potřeby
- skořice dle potřeby
Příprava
S bezlepkovým těstem je kříž, obzvláště pak pokud chcete připravit těsto s jednodruhové mouky, bez vajec a má to trošku držet pohromadě, zároveň, aby těsto nebylo vysušené a nedrolilo se a bylo to k jídlu. Tento moučník sice vůbec není fotogenický, ale chuťově připomíná jablečný závin a je naprosto dokonalý, moc jsme si všichni pochutnali a i návštěva si velmi libovala a to bezlepek nekonzumují. Tento korpus je velmi univerzální poslouží úžasně i na muffiny či korpus na dort. Po vychlazení drží krásně pohromadě pokud jej nevysušíte, do základu těsta lze přidat například vlašské ořechy.
Příprava těsta je velmi snadná, oloupeme a nastrouháme mrkev, odvážíme mouky, které nasypeme na pracovní podložku, uděláme důlek a přidáme nastrouhanou mrkev, povolený tuk, sladidlo a prášek do pečiva. Pokud nejsme omezeni vajíčkem, přidáme 1 žloutek, těsto bude lépe držet, ale i tak se po vychladnutí hezky nandavalo. Musíme počítat s tím, že pokud přidáme vejce bude třeba přidat více mouky.
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které můžeme nechat v chladu odpočinout, velmi mu to prospěje.
Když máme těsto odležené, vezmeme zapékací mísu což je podmínkou pokud nechceme, aby se těsto vysušilo případně pečeme se zapařením (nebo použijeme formu na dort, kterou vysteleme pečícím papírem a alobalem překryjeme). Zapékací mísu vytřeme tukem, vyválíme těsto. které rozložíme po zapékací míse, na připravené těsto přidáme náplň. Nastrouháme si do mísy jablka, která lehce vymačkáme, přidáme skořici, rozinky, zamícháme a nandáme na těsto. Já si oddělila část těsta a vytvořila zdobení v podobě listů a kytky, stejně tak splní účel mřížka, ozdoby potřeme tukem, já volila Ghí.
Přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby na 180°-200°C, pečeme přiklopené 30-40 minut následně odklopíme a necháme krátce vysušit.
Je zapotřebí nechat moučník důkladně vychladnout.
Přeji dobrou chuť
Poznámka
Těsto velmi pěkně drží v muffinech. Pokud bude těsto vychlazené bude se s ním lépe pracovat, pokud použijete Ghí dejte jen do chaldu ne do lednice jinak bude z těsta kámen.
Počet porcí: 8, průměr zapékací mísy 22cm
Čas přípravy:60 minut
Dobrý den,
mohu se zeptat, do jak velké mísy (o jakém průměru) jste koláč dělala?
Děkuji za odpověď.
Hezký den, průměr mísy 22cm 🙂 děkuji za dotaz, tentokrát jsem zapomněla doplnit.