Špaldové knoflíčky s Ghítelou (rovněž vanilkové rohlíčky)

Ingredience

  • 260g špaldové mouky T 630 Lidl
  • 60g panely či jiného sladidla
  • 180g Alsanu bio, másla či Ghí
  • 2 žloutky
  • 120g mletých lískových ořechů (případně vlašských, lze použít i šáchor)
  • 1 vanilku nebo vanilkový cukr (já použila 2 lžíce domácího třtinového cukru, který mám proložený prázdnými vanilkovými lusky)

Náplň

  • Ghítela dle potřeby

 

Příprava

 

Tento recept na těsto není nic jiného než recept na vanilkové rohlíčky,vanilkových rohlíčků letos připravuji již 5 várku. Vyzkoušela jsem různé druhy mouky a kombinace ořechů.

Mně osobně moc chutnají pohankové vanilkové rohlíčky, zkoušela jsem mix mouky žitné, špaldové a pohankové a také čistě špaldové, všechny jsou proveditelné a jsou báječné.

Co se týče použitého tuku do pohankového těsta rozhodně pokud je tolerováno, tak Ghí nebo koko Ghí, které zaručí, že těsto není tak suché.

Recept na vanilkové rohlíčky bez lepku a vajec zde:http://navlnechuti.cz/pohankove-vanilkove-rohlicky-s-koko-ghi/

Při přípravě páté várky vanilkových rohlíčků, které záhadně mizí jsem dostala chuť na trošku něco jiného, máme Ghítelu neustále vyndanou na kuchyňské lince, syn na ni chodí pravidelně, a tak mě napadlo, že bych mohla udělat pár knoflíčků a využít Ghítelu jako náplň, výsledek je samozřejmě famózní.

 

Příprava těsta je velmi snadná, odvážíme si mouku, kterou nasypeme na pracovní podložku, přidáme povolený tuk, na prach pomletou panelu či jiné sladidlo, dva žloutky, namleté ořechy a vanilku z vanilkového lusku či vanilkový cukr. Já si vanilkový cukr připravuji doma, stačí na to prázdné vanilkové lusky, dóza a třtinový cukr. Do dózy nandáme prázdné vanilkové lusky a zasypeme je třtinovým cukrem, mám tak vždy vanilkový cukr po ruce.

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v lednici odpočinout, pokud použijete koko ghí nebo ghí, stačí dát pouze do chladu, čekali byste dlouho než by se dalo s těstem následně pracovat, bylo by velmi tuhé.

Po vyndání těsta jsem udělala část vanilkových rohlíčků a z části těsta knoflíčky, kdy jsem vytvarovala z těsta kuličky, které jsem zmáčkla s pomocí pomoučněné paličky od hmoždíře a vytvořila, tak důlek. Rohlíčky i knoflíčky jsem kladla na plech s pečícím papírem a následně dala upéct při teplotě 180°C přibližně 10- 15 minut.

Po vychladnutí jsem knoflíčky lehce pocukrovala moučkovým cukrem a naplnila Ghítelou, můžeme dát zatuhnout do lednice a nebo si pochutnat rovnou, mně chutnají vychlazené.

Vanilkové rohlíčky jsem obalila ještě teplé v pomletém kokosovém cukru, který je rovněž báječný jak v těstě, tak na obalování, má úžasnou chuťa vůni.

Přeji příjemné mlsání.

 

Poznámka

Počet porcí: 2 plechy vanilkových rohlíčků

Čas přípravy:60 minut

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !

 

Ghítela: Zdravější alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.