Jáhlový dezert se šmakounem a jahodami (lze využít i jako krém)

Můžeme použít jako ovocnou náhražku tvarohu, zdobení, krém.

 Ingredience

  • 100g vařených jáhel
  • 100g šmakouna brusinky a goji (pro alergiky na vejce nevhodné, obsahuje sušený bílek)
  • jahody dle chuti
  • mandlové mléko Provamel dle potřeby

Příprava

Když připravuji přílohy, většinou z nich vznikají i dezerty. Velmi jednoduchý a chutný dezert na svačinku, snídani či jen tak pro chuť. V teplých horkých dnech chutná nejlépe vychlazený.

Pokud nemáte připravené jáhly vůbec to nevadí. Jejich příprava je snadná. Jáhly několikrát propláchneme a spaříme horkou vodou, zbaví se hořkosti. Zalijeme je dvojnásobným množstvím vody, vaříme za občasného míchání přibližně 20 minut. Následně jáhly přiklopíme a necháme vsáknout zbylou vodu.

Vařené jáhly rozmixujeme dohladka společně s ochuceným šmakounem, jahodami a naředíme dle potřeby mandlovým mlékem, můžeme přidat chia semínka, nandáme do pohárků a ozdobíme jahodami. Tento dezert může mít celou řadu variací. Šmakoun nabízí celou řadu příchutí ať už švestkovou, meruňkovou či právě brusinky a goji.

Dětem do jednoho roku postačí přidat pouze čerstvé ovoce. V jakékoliv podobě máme příjemný dezert, v teplých dnech podáváme vychlazený.

Tento dezert v nenaředěné podobě můžete klidně využít rovněž jako krém, náplň či zdobení – lívance, dorty, palačinky, koláče.

 

Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Do dezertu jsem přidala přibližně 100 g jahod.

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 30 minut

P1120681