Ingredience
- 50g jáhel Adveni
- 1 hruška
- 100 ml odšťavněné fresh hroznové šťávy
- borůvky na ozdobení
Příprava
Znáte jáhly? Jáhly mají vysoký obsah vitamínů skupiny B, obsahují vlákninu, fosfor, hořčík, draslík, zinek a železo, takže se doporučují lidem trpícím chudokrevností. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou, a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Neobsahují lepek, a proto jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Díky obsahu minerálních látek zlepšují metabolismus a mohou pomoci při snaze zhubnout i ztloustnout. Východní medicína je využívá při léčbě sleziny a slinivky břišní a proto jsou vynikající potravinou pro diabetiky. Jáhly mají zahřívací účinek na organismus.
Jáhly propláchneme, spaříme několikrát horkou vodou. Dáme vařit s dvojnásobným množstvím vody na 15-20min. Přiklopíme, necháme vsáknout přebytečnou vodu. Přidáme nastrouhanou hrušku a odšťavněnou fresh šťávu z hroznů, rozmixujeme, naplníme do pohárů a ozdobíme borůvkami.
Poznámka
Počet porcí: 2
Čas přípravy: 30 minut
Jáhly jsou bohatým zdrojem železa a dalších cenných živin více o této obilovině naleznete zde: jáhly