Jáhlový kešu-kokos tvaroh s rozinkami a mandlovým mlékem

 

 Ingredience

  • 80g kešu ořechů, nesolených, nepražených
  • 120g jáhel
  • 30g nesířených rozinek bio
  • 400ml kokosové mléko Bio Primo 67% v plechu
  • voda dle potřeby
  • 300ml mandlového mléka Provamel
  • kokosový cukr dle chuti

 

Příprava

Proč náhrada za tvaroh? Bohužel ne všichni jej tolerují. Jsou mezi námi tací, kteří nemohou konzumovat mléčné výrobky obsahující mléčnou bílkovinu.
Dlouho jsem hledala něco, co by mě uspokojilo a tvaroh nahradilo.
Ne nadarmo se říká „vše má svůj čas“ asi jsem musela hodně chutí objevit a vyzkoušet než jsem našla to, co jsem hledala. 
Nikdy bych nevěřila, že může být něco tak strašně dobré.
Ke zkoušení a hledání mě vyprovokovala debata maminek, které trápilo, že nemají alternativu za tvaroh na ovocné knedlíky. My zrovna nepatříme mezi vyznavače sladkých hlavních jídel, ale zde udělám brzy výjimku.

Náhražek rostlinných tvarohů je spousta, ale většina z nich je ze soji, obsahují konzervanty nebo jsou zahuštěné škrobem a to já do našeho jídelníčku rozhodně nechci. Tato náhražka tvarohu je prostě úžasná a rozhodně výživná. Připravte si ji i vy, nebudete litovat.

Než se pustíme do samotné přípravy „tvarohu“ je zapotřebí namočit kešu ořechy do vody. Ideální doba máčení je osm hodin. Kešu ořechy zalijeme vodou tak, aby byly celé ponořené. Já si máčím kešu ořechy přes noc a následně je přes sítko přecedím. Takto připravené kešu ořechy rozmixujeme s mandlový mlékem, ale nejdřív si připravíme základ z jáhel, rozinek a kokosového mléka.

Jáhly propláchneme a několikrát spaříme horkou vodou, zbavíme je tak hořkosti. Jáhly následně vložíme do hrnce, přidáme rozinky, otevřeme si plechovku kokosového mléka a celý obsah i s tekutým podílem přidáme k jáhličkám a zamícháme. Neděste se tuhé konzistence kokosového mléka, vařením se rozpustí. Celou směs přivedeme k varu a vaříme přibližně 30 minut. V případě potřeby podlijeme vodu, aby se nám jáhly nepřichytily. Vzhledem k tomu, že budeme jáhly pasírovat, bude ideální je lehce rozvařit a pokud to situace umožní, odvařit co nejvíce tekutiny.

Uvařené jáhly přiklopíme na 10 minut a necháme vsáknout zbytek tekutin, následně celou směs rozmixujeme a přepasírujeme.

P1140059

Připravenou směs jáhel dáme stranou, vrátíme se k přípravě kešu ořechů. Kešu ořechy rozmixujeme do hladkého krému společně s mandlovým mlékem. Mandlového mléka dáme tolik, aby se nám kešu ořechy vyšlehaly do hladka, přibližně 200ml a dle chuti přidáváme přepasírovanou směs jáhel, rozinek a kokosového mléka, já dala přibližně polovinu, následně dosladíme například kokosovým cukrem a doředíme mandlovým mlékem na požadovanou konzistenci, celou směs důkladně vyšleháme tyčovým mixérem.

Mandlové mléko doporučuji přidávat postupně, abychom si směs příliš nenaředili, vše je závislé na hustotě směsi jáhel, kokosového mléka a rozinek.

Zbylou část uvařeného základu jsem zužitkovala na přípravu vaflí, případně dejte dvojnásobné množství kešu ořechů nebo poloviční dávku jáhel a kokosového mléka.

Z této směsi můžeme připravit i luxusní dezert, stačí jen opět přidat předem namočené kešu ořechy a ovoce dle libosti a vše společně vyšlehat.

Poznámka:

Pokud hodně pospícháte a nemáte čas vařit jáhly, zkuste si připravit krém z kokosového mléka, banánu a kešu. Kokosové mléko dejte na 45 minut do mrazáku, kešu vyšlehejte v prach, přidejte pomačkaný banán, vyšlehejte tyčovým mixérem a pak již jen společně vyšlehejte s kokosovým mlékem, které nejprve samostatně vyšlehejte bez tekutého podílu, který je v plechovce.

Pokud máte alergii na ořechy postačí vyšlehat banány s mandlovým mlékem, případně přidat avokádo.

Poznámka

Inspirovala jsem se na Jíme jinak receptem tvaroh bez tvarohu.