Ingredience
- 160g špaldové celozrnné mouky Natural Jihlava
- 150g špaldové mouky hladké Bio Harmonie
- 30g kakaového prášku Troubelice
- špetka soli
- jedlá soda na špičku kávové lžičky
- 100g kokosového oleje zbaveného vůně
- 1 prášek do pečiva 17g
- 114g panely či jiného sladidla
- na špičku kávové lžičky jablečného octa
- 411ml rostlinného mléka (já dala rýžovo-kokosové Provamel, lze i jiné rostlinné mléko, mléka plus mínus 400-411ml já měla na váze a přilévala jsem do ideální konzistence)
Krém
- 2 kokosové mléka v plechu Real 80% 2x400ml (případně dm kokosové mléko, Royal-D)
- 50ml kokosového oleje zbavebého vůně
- sladidlo dle chuti, javorový sirup či dle obliby
- pomleté vanilkové lusky dle chuti
Zdobení
- kakaový prášek či čokoláda, čerstvé ovoce
Příprava
Kakaové verze moučníků mám moc ráda, jmeniny našich malých zlatíček a zároveň chuť dát si nějakou dobrůtku, mě zase přivedla k experimentům. Chtěla jsem něco plněného a vyhrály to kakaové řezy. Dlouho ladím pro mě ideální korpus, aby byl vláčný a nadýchaný jako s vajíčky, opět jsem si posunula hranice, konečně se mi povedl luxusní korpus bez vajec a mléka, nadýchaný a velmi chutný. Povedl se mi korpus, který má univerzální využití u krtkova dortu, korpusu na dort, perník, řezy, brumíků, muffinů, prostě univerzální a zároveň velmi snadný, chutný, že ani manžel nepoznal rozdíl a moc si jej chválil což je velká poklona protože jinak odhalí téměř vše.
Připravíme si ingredience, vezmeme si mísu, do které nasypeme mouky, přidáme ostatní sypké suroviny: panelu, prášek do pečiva,špetku soli, kakaový prášek, jedlou sodu. Ve vodní lázni si rozpustíme kokosový olej, který necháme vychladnout, případně opět ve vodní lázni ochladíme. Rozpuštěný kokosový olej nalijeme k sypkým surovinám, s pomocí metly mícháme a přiléváme rostlinné mléko a jablečný ocet, důkladně vše zamícháme.
Připravíme si formu, do které nalijeme připravené těsto, já použila silikonovou, takže jsem nemusela nic vymazávat, samozřejmě lze využít rovněž plech či dortovou formu, kterou je třeba případně vystlat pečícím papírem či důkladně vymazat a vysypat.
Formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby na 180°C, pečeme přibližně 1 hodinu, vyzkoušíme špejlí, pokud by se vám zdálo, že povrch se při pečení vysušuje a uvnitř je moučník ještě málo pečený, překryjte jej pečícím papírem a pečte dál.
Upečený korpus necháme důkladně vychladnout, pokud pečeme v silikonových formách je dobré moučník vyndat krátce po upečení.
Během chladnutí si můžeme připravit krém, jeho příprava je velmi snadná, vezmeme kokosová mléka v plechu, které jsme měli den předem v lednici (případně pokud není čas 45 minut v mrazáku, ne déle!), otevřeme a vyndáme z nich pouze tuhou část, kterou dáme do mísy, vezmeme metličku a lehce našleháme, do kokosového mléka přidáme sladidlo a vanilku dle chuti, nakonec vmícháme ve vodní lázni rozpuštěný kokosový olej, který musí mít stejnou teplotu jako krém před spojení a máme hotovo, krém dáme do lednice ztuhnout.
Vychladlý korpus prořízneme dle potřeby, naplníme připraveným krémem, přiklopíme, potřeme opět krémem, posypeme kakaovým práškem a necháme důkladně ztuhnout.
Možností variací zdobení je celá řada, můžeme polít čokoládou, ozdobit ovocem či obojí nakombinovat. Úplně vidím čerstvé jahůdky ze zahrádky a sem tam cáknuto na ovoce čokoládou.
No a po vychladnutí se do té dobrůtky pustíme.
Přeji příjemné mlsání a dobrou chuť.
Poznámka
Pokud máte rádi čokoládový krém, tak stačí přidat ve vodní lázni rozpuštěnou hořkou čokoládu, kterou před přidáním vychladíme ve vodní lázni bez přidání kokosového oleje.
Počet porcí:forma na biskupský chlebíček: forma o rozměru: 24cm x 6cm, forma o průměru 17cm by měla být dostačující.
Čas přípravy: 1 hodina
PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina.
! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !
PURITY VISION kokosový olej BIO bez vůně
Vaření • Pečení • Smažení • Grilování
– 100% BIO kokosový olej zbavený typické kokosové vůně a chuti.
– Výborně se hodí i ke slaným jídlům.
– Vhodný do studené i teplé kuchyně.
– Skvělá náhražka másla při alergii na mléko.
– Bez obsahu cholesterolu.
– Bohatý na kyselinu laurovou, kaprylovou či myristovou.
– Bez umělých konzervantů, syntetických dochucovadel či barviv.
– Při smažení lze olej snadno používat opakovaně, stačí přefiltrovat.
– Díky svému složení má vyšší odolnost vůči přepalování.
– Při použití do pečení místo másla či klasického oleje přináší větší křehkost, lehkost a snadnější stravitelnost.
– kokosový olej PURITY VISION® pochází z čisté oblasti tropických ostrovů a mořského pobřeží.
Bio Kokosový olej panenský
Kokosovým olej v kuchyni:
Kokosový olej PURITY VISION® je skvělý i jako potravina, má skvělou chuť a díky tomu, že je za studena lisovaný tak si zachovává vitamíny A, C a E. Obsahuje tělu prospěšné mastné kyseliny a hlavně kyselinu laurovou, které je skvělá pro náš imunitní systém a je například důležitou složkou mateřského mléka. Kokosový olej je stabilní až do 200°C, proto je skvělý na smažení a pečení. Můžete ho využít úplně všude místo másla třeba na kaši, na chleba nebo do vánočního cukroví.
- Výborný na vaření, pečení i do studené kuchyně
- Podporuje trávení a správnou činnost metabolismu
- Neoxiduje a je stabilní i při vysokých teplotách
- Neobsahuje cholesterol
- Obsahuje kyselinu laurovou
- Jídlům dodává lahodnou chuť a punc exotiky
Tento řez jsem dělala dcerce jako dort k prvním narozeninám. Plechovky s kokosovým mlékem jsem měla v lednici jen 18hodin a bylo to málo. Krém nezatuhl jak měl, protože obsahoval více vody. Hledala jsem řešení a napadlo mě ke krému zašlehat kakaové máslo. Nepodařilo se mi to teplotně sjednotit a krém se zdrcl. Tuto hmotu jsem přecedila přes sítko, kde se oddělila voda a pak jsem hmotu ještě rukama chvíli hnětla a krásně se spojilo a vzniklo z toho luxusní máslo, ideální jako horní vrstva, která se dá krásně uhladit. Korpus byl výborný a máslový krém luxus, takže dort se mi podařilo nakonec zachránit 😉 Moc děkuji za tento recept. Určitě ho vyzkouším znovu a snad dopadne už tak, jak má 🙂
Krásný den, moc děkuji za váš čas, jsem ráda, že jste mi poskytla další alternativu krému a že vše nakonec dobře dopadlo a vznikla opět nová variace krému. Občas maminky píší, že se jim krém zdrcnul když chtějí šlehat a mléko není dostatečně nachlazené nebo naopak přechlazené a tohle je super záchrana, další možností je uvařit pudink přeci jen není to levná záležitost. Když hodně spěchám dávám kokosové mléko do mrazáku, nejraději mám kokosové REAL 80%, to je jistota, ale ne všude je dostupné, bohužel. Jinak také už se mi jednou nezadařilo s Dm kokosovým mlékem v plechu. Moc děkuji 🙂
Děkuji za recept, zatím nemam naplněno, ale i bez toho je to vynikající. Teď jsem ochutnala a kdybyste tady byla dám Vám za ten recept pusu 🙂