Ovesný ovocný koláček

Ingredience

  • 250g jemných ovesných vloček, lze zakoupit rovněž bez lepku (případně pohankové vločky, jáhlové, či quinoa)
  • 3-4 lžíce javorového sirupu či jiného tekutého sladidla, půjde i datlová pasta
  • 5 lžic rostlinného mléka či klasického pokud nevadí
  • 2 lžíce kokosového oleje, já měla Purity Vision bez vůně, či lze využít pro tepelnou úpravu Purity Vision bio kokosový panenský
  • 2 polévkové lžíce sezamového semínka (do základu lze přidat cokoliv mandle, kešu…
  • borůvky a červený rybíz dle potřeby (případně jiné kombinace ovoce, velmi variabilní)

– pokud patříte mezi milovníky Šmakouna či potřebujete doplnit kvalitní bílkoviny, lze přidat 50-100g přírodního či ochuceného Šmakouna, zde se skvěle hodí ke kombinaci se švestkami a skořicí švestkový, či brusinky a goji s malinami či jahodami… Není vhodný pro vegany a alergiky na vaječný bílek

Příprava

Rychlé a na přípravu snadné snídaně, to je to co právě teď potřebuji. Po ránu nemám příliš času, naše maličká tříměsíční slečna mě společně se svým čtyřletým bráškou plně zaměstnává a já nemám ve zvyku se odbývat. Honila mě šílená mlsná, byla jsem zvyklá si připravovat vždy nějakou dobrotu. Jak se říká den blbec, bolavé bříško u naší maličké a já už zvažovala, že sáhnu po nějaké té rychlé oplatce, ale ta mi výživově nic nedá, takže jsem přemýšela co rychlého udělat. Vyndala jsem ovesné vločky, kokosový olej a už to jelo, ze skříně na mě kouklo sezamové semínko a už se to rýsovalo. Mrazák máme plný borůvek a rybízu takže po přípravě základu jsem jen nasypala ovoce na korpus a šup do trouby, ta vůně byla neodolatelná a já se nemohla dočkat až moučník trošku vychladne, rozhodně konzumujte teplý je to pecka.

Příprava je velmi snadná, do mísy nasypeme ovesné vločky, přidáme rostlinné mléko, javorový sirup, (lze i zcela vynechat) ve vodní lázni rozpuštěný kokosový olej, přisypeme sezamové semínko, vše s pomocí rukou spojíme, vypracujeme těsto, které natlačíme do formy. Tento základ těsta lze doplnit dle libosti o mandle, kešu ořechy, zmíněného Šmakouna…

Na zapečení jsem použila malé zapékací mističky, půjdou i silikonové formy na muffiny, případně si udělat formičku z alobalu.

Na vzniklý korpus nasypeme libovolné ovoce, já zvolila borůvky a červený rybíz. Variací ovoce je neomezeně, švestky a skořice, jablka, hrušky či jejich kombinace se skořicí, mák švestky, prostě si hrajte…

A už jen strčíme do trouby a necháme ovoce lehce rozpéct, postačí 15-20 minut na 150-180°C, záleží jak moc chceme ovoce rozpečené.

No a už jen necháme chviličku vychladnout a pustíme se do té dobrůtky.

Přeji dobrou chuť.

 

Poznámka

Komu dělá problém kokosový olej, může jej nahradit kakaovým máslem zbaveného vůně, či koko ghí se zde rovněž skvěle hodí.

 

Počet porcí: 3, průměr mističky 12cm

Čas přípravy: 10 minut korpus, o ostatní už se postará trouba 15-20 minut

 

PURITY VISION kokosový olej BIO bez vůně

Vaření • Pečení • Smažení • Grilování

– 100% BIO kokosový olej zbavený typické kokosové vůně a chuti.
– Výborně se hodí i ke slaným jídlům.
– Vhodný do studené i teplé kuchyně.
– Skvělá náhražka másla při alergii na mléko.
– Bez obsahu cholesterolu.
– Bohatý na kyselinu laurovou, kaprylovou či myristovou.
– Bez umělých konzervantů, syntetických dochucovadel či barviv.
– Při smažení lze olej snadno používat opakovaně, stačí přefiltrovat.
– Díky svému složení má vyšší odolnost vůči přepalování.
– Při použití do pečení místo másla či klasického oleje přináší větší křehkost, lehkost a snadnější stravitelnost.
– kokosový olej PURITY VISION® pochází z čisté oblasti tropických ostrovů a mořského pobřeží.

Bio Kokosový olej panenský

Kokosovým olej v kuchyni:

Kokosový olej PURITY VISION® je skvělý i jako potravina, má skvělou chuť a díky tomu, že je za studena lisovaný tak si zachovává vitamíny A, C a E. Obsahuje tělu prospěšné mastné kyseliny a hlavně kyselinu laurovou, které je skvělá pro náš imunitní systém a je například důležitou složkou mateřského mléka. Kokosový olej je stabilní až do 200°C, proto je skvělý na smažení a pečení. Můžete ho využít úplně všude místo másla třeba na kaši, na chleba nebo do vánočního cukroví.

  • Výborný na vaření, pečení i do studené kuchyně
  • Podporuje trávení a správnou činnost metabolismu
  • Neoxiduje a je stabilní i při vysokých teplotách
  • Neobsahuje cholesterol
  • Obsahuje kyselinu laurovou
  • Jídlům dodává lahodnou chuť a punc exotiky