Kapustová omáčka s mrkví, petrželí, zázvorem, bazalkou, novým kořením, muškátovým oříškem a quinoou

Ingredience

  • České Ghíčko Bio dle potřeby
  • 8-10 kuliček růžičkové kapusty
  • 1 petržel
  • 2-3 mrkve
  • na špičku lžičky zázvoru
  • muškátový oříšek dle chuti
  • bazalka dle chuti
  • 1 kulička nového koření
  • voda dle potřeby
  • quinoa dle potřeby – namíchaná bílá, červená

Příprava

Kapusta má u nás v kuchyni čestné místo ať už do polévek či omáček, zapečená nebo vařená je velmi cenná pro naše zdraví díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamíny C, B, K, kyselinu listovou a najdeme v ní minerály draslík, železo, vápník, selen a další. Působí příznivě na snižování cholesterolu, zvýšení imunity, podporuje vylučování nadměrného množství vody z těla, napomáhá celkové detoxikaci organismu a odplavování odpadních látek. Růžičková kapusta je známá pro svou nezaměnitelnou a výraznou chuť. Nejvíce chuti a živin si uchová vařená v páře, nebo jen krátce povařená. Je důležité kapustu nerozvařit, jednak ztrácí obsah významných vitamínů, ale také vzniká onen nepříjemný zápach rozvařené zeleniny.

 

Kapustu si oloupeme rozkrájíme na poloviny a uvaříme v páře. Mezitím si na Ghí orestujeme pokrájenou mrkev, petržel, zalijeme vodou, přidáme sůl, nové koření, vaříme do změknutí, nakonec přidáme uvařenou kapustu v páře, nastrouhaný zázvor, bazalku, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, případně dosolíme, krátce prohřejeme, podáváme s uvařenou quinoou.

 

Poznámka

Připravovala jsem pouze pro syna. Výrazně jsem nekořenila, bazalky jsem použila jeden čerstvý lísteček a muškátového oříšku jen jemně na špičku nože.

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 45 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

O quinoe se dočtete více zde: quinoa