Kapustová polévka se zeleninou a česnekem

 

 Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 140g hlávkové kapusty
  • 2 mrkve
  • česnek dle chuti
  • 1 brambora
  • 50g řapíkatého celeru
  • 1/2 bílé cibule
  • 1,5 litru vody
  • kmín dle chuti

Příprava

Tato polévka se zařadí mezi naše velmi oblíbené. Hlávkovou kapustu jsem doposud příliš nepoužívala, spíše jsem ji byla nevěrná s její růžičkovou kamarádkou a to byla velká chyba. Polévka je velmi chutná a rozhodně se k ní opět vrátíme. Mě kapusta zaujala právě z důvodu velkého obsahu vápníku.

A proč vlastně kapustu? Kapusta je vynikajícím zdrojem důležitých antioxidantů, a to betakaroténu a vitamínu C. Betakarotén je zodpovědný za lepší zrak, protože se přeměňuje na vitamin A, který pozitivně ovlivňuje nejen na naše oči, ale i na pokožku či posiluje naši odolnost vůči infekcím. Jen pro zajímavost, sto gramů kapusty obsahuje 75 procent doporučené denní dávky vitamínu A a téměř dvakrát více, než je stanovená denní dávka vitaminu C. Kromě toho kapusta obsahuje železo a vitamín B9, známý také jako kyselina listová. Obě látky příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek v lidském organismu. Netřeba zapomenout ani na vápník, právě kapusta ho obsahuje nejvíce ze vší zeleniny. Podobně jako jiné „zelené“ zeleniny, i kapusta chrání před rakovinou, a to před rakovinou žaludku, tenkého a tlustého střeva, což potvrdilo už množství vědeckých výzkumů.

Na Ghí orestujeme posekanou cibuli s česnekem, přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, prohřejeme a zalijeme vodou, přidáme kmín. Po 10 minutách vaření přidáme pokrájenou bramboru a vaříme. Když je zelenina měkčí, přidáme na nudličky nakrájenou hlávkovou kapustu bez košťálu, povaříme, osolíme a rozmixujeme, já jsem ještě přidala druhý stroužek česneku, který jsem přidala prolisovaný a krátce jej v polévce povařila.

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 30 minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/