Bez lepku rovněž ve vegan verzi
Kokosové hvězdičky se šmakoun kokosovým krémem, čokoládou a lískovými ořechy
Ingredience
světlá část
62g kokosového krému Šmakoun (obsahuje vejce a mléčné složky, sojový lecitin)
100g strouhaného kokosu
50g kokosového oleje
poleva
120g čokolády na vaření nebo vysokoprocentní čokolády
3-4 lžíce mandlového mléka
celé lískové ořechy dle potřeby
Verze dva – vegan
Ingredience
světlá část
12 hrstí strouhaného kokosu
4 lžíce kokosového oleje (nebo kokosového krému)
3 lžíce rýžovo-kokosového mléka Provamel
poleva
čokoláda na vaření Vivani dle potřeby
3-4 lžíce mandlového mléka
celé lískové ořechy dle potřeby
Příprava
Pokud budete váhat s výběrem vánočního cukroví, tak zde určitě neváhejte, jedná se o velkou dobrůtku, která rozhodně na stole příliš dlouho nevydrží. Tyto hvězdičky se hodí při jakékoliv příležitosti, nemusíte extra kupovat formičky ve tvaru hvězdy, vystačíte si klidně se silikonovými formami na muffiny, či jinými silikonovými formičkami, případně postačí kulatá či hranatá forma, která se vystele pečícím papírem, kokosová hmota se upěchuje a následně zalije čokoládou. Následně již jen stačí nakrájet na požadované tvary. Rychlé, snadné a strašně dobré.
Kokosový krém od Šmakouna dáme do mísy, přidáme strouhaný kokos, kokosový olej, důkladně propracujeme, naplníme formičky, důkladně upěchujeme.
Ve vodní lázní rozehřejeme čokoládu na vaření, můžeme i nemusíme přidat mandlové mléko. Důležité je, aby se čokoláda dala lít. Rozehřátou čokoládou polijeme hvězdičky, ozdobíme lískovými ořechy nebo můžeme posypat kokosem.
Formičky vložíme do lednice vychladit, nejlépe do druhého dne. Pokud pospícháte, lze si pomoci mrazákem. V létě velmi příjemné ochlazení.
Jelikož syn mléčné výrobky nesmí připravovala jsem ještě druhou vegan verzi.
Verzi vegan připravíme z uvedených ingrediencí. Smícháme strouhaný kokos s rozpuštěným kokosovým olejem či krémem. Vzhledem různým druhům na trhu, doporučuji přidávat tolik, aby se s hmotou dobře pracovalo a pojila se, případně namíchat kokosový olej i krém. Vzhledem k tomu, že kokos hodně saje, používám pár lžic kokosového mléka Provamel, na toto množství postačí 3 lžíce. Záleží na vás zda si přidáte či ne. Důkladně veškeré suroviny propracujeme, naplníme do formiček, přelijeme rozehřátou čokoládou a přidáme lískové oříšky, necháme důkladně vychladit. Z této verze vznikne 12 hvězdiček.
Přeji příjemné mlsání.
Poznámka
Pokud máte rádi mlsání s troškou alkoholu, můžete si přidat Malibu kokosový rum.
Počet porcí: 8 + 12 vegan
Čas přípravy: 20 minut bez chlazení
Složení Šmakoun kokosového krému:
Šmakoun pasta sladká 65% (vaječný bílek,voda, řepkový olej, sladidlo : sukralóza)
Bílá pasta 35% ( cukr, bambucký tuk, sušené mléko 14%, emulgátor:sójový lecitin, vanilkový extrakt)
Kokos strouhaný 4%
řepkový olej
konzervanty E 202,211 , kyselina citronová
Možnosti kokosovýh krémů