Salát z červené řepy s cibulí a křenem

Bez lepku, vajec ve verzi bez mléčné bílkoviny a laktózy, rovněž ve vegan verzi

 

Ingredience

  • 850g červené řepy
  • 1-2 bílé cibule
  • Umeocet dle chuti
  • cukr dle chuti
  • himalájská sůl dle chuti
  • strouhaný křen dle chuti
  • rýžová smetana Soyatoo dle chuti (případně 1 kelímek bílého jogurtu – není vhodný pro bezmléčnou a bezlaktózovou dietu, vegany)
  • citronová šťáva dle chuti
  • alobal dle potřeby

Příprava

Tento salát připravuji na téměř každou oslavu, prostě nesmí chybět.
Někdy dělám na kyselo jen s pepřem, ale vzhledem k počasí jsem jej tentokrát připravila s křenem. Úžasná prevence, detox a strašná dobrota. Jediné, co je na přípravě zdlouhavé je doba pečení a následné loupání, ale rozhodně stojí za to.

 

Červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a pečeme na 180-200 přibližně hodinu. Vyzkoušíme vidličkou zda je či není měkká.
Necháme vychladnout, oloupeme, nastrouháme nahrubo.
Do nastrouhané řepy přidáme pokrájenou cibuli, jogurt či rostlinnou smetanu (pokud použijeme rostlinnou smetanu soyatoo nemusíme přislazovat je již slazena, bude však potřeba ji více okyselit). Doporučuji jogurt či smetanu přidávat dle vlastní chuti. Přidáme umeocet, má úžasné účinky na trávení, můžete jej vynechat a použít jen citronovou šťávu, ale je to velká škoda. Já Umeocet ráda kombinuji při přípravě salátů právě s citronem či limetkou. Umeocet je přirozené slaný, určitě solte až nakonec pokud jej při přípravě použijete. Zamícháme, dle chuti dosolíme, osladíme, přidáme šťávu z citronu, dle chuti nastrouhaný křen.
Jedná se o úžasný salát, který je dokonalým doplňkem k zeleninovým plackám, či jen tak, případně rovněž k masům.

Poznámka

Počet porcí: 972g salátu
Čas přípravy: více jak 90 minut

Umeocet: ve skutečnosti se nejedná o skutečný ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Umeocet je již slaný pozor na přesolení polévky.

Složení: UME švestky (54,5%), mořská sůl (35,6%), Shizo (Perilla listy).

 

Umeocet vzniká jako odpad při fermentaci japonských švestiček umeboshi. Kromě toho, že je kyselý, je také velmi slaný, proto si při jeho použití dejte dobrý pozor. Vzniklá tekutina totiž obsahuje až 30 % mořské soli. Hodí se do salátů, polévek, ale i omáček. Umeocet je rovněž zajímavým přírodním doplňkem. Je účinným pomocníkem při žaludečních potížích, jelikož pomáhá na nevolnosti a zvyšuje chuť k jídlu. Pokud je vaše tělo rozladěné, umeocet vám pomůže nastolit acidobazickou rovnováhu. Také je účinný při snižování únavy nebo na pálení žáhy. Vyzkoušet jej můžete také tehdy, když vás bolí hlava nebo když potřebujete doplnit energii. Neutralizuje toxiny a zpomaluje stárnutí pokožky.

 

soyatoo_rice_whip