Kokosovo-mandlové sušenky s červenou řepou a kakaovým máslem

Ingredience

  • 60g kakaového másla Troubelice
  • 25g Českého Ghíčka bio
  • 55g strouhaného kokosu
  • 46g loupaných mandlí
  • 60g kokosového cukru (menším dětem můžeme cukr nahradit banánem, který by měl být rovněž dostačujícím pojivem místo žloutku, měla by jej postačit 1/2 – 1 celý podle velikosti)
  • 40g kakaového prášku Troubelice či karobu
  • 2,5 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 50g červené řepy
  • 50g špaldové mouky T 630 (já jsem se původně snažila o vykrajování těsta s obtiskem, tyto sušenky budou držet dozajista i s pohankovou moukou, která je ale více savá, tudíž dle potřeby upravit poměr tuku či přidat jablko či řepu navíc, ještě budu testovat)
  • 2 lžíce tapioka škrobu Adveni (nahrazuje 1 žloutek, zároveň kypří těsto, lze případně vyzkoušet nahradit jablečným pyré, ale musím vyzkoušet, či nahradit hraškou vanilka, banánu, dost možná i přidáním více řepy, zde jsem přidávala právě kvůli možnosti vykrajování)

Vycházela jsem z tohoto bezlepkového receptu na koka sušenky: http://navlnechuti.cz/pohankove-karobove-susenky-s-kokosem-a-ghi/ problém je v použití jiného tuku u bezlepkové varianty při úpravě receptu s řepou. Pokud vynecháte kakaové máslo a dáte jen alsan obávám se vysušení těsta, bezlepková těsta je dobré péct se záparou, dát na dno trouby pekáček nebo malý hrnec s vodou a tím pádem dát rovněž více tuku než ghí a například jablko či více řepy. Velmi se mi osvědčilo u bezlepkových těst ghí či koko ghí, kdy není těsto vysušené ve srovnání s alsanem bio neskutečné.

Příprava

Původně jsem chtěla otestovat nová vykrajovátka na sušenky, ale kombinace kokosu a vykrajovátka, to prostě nebyla pro tento účel dobrá volba, čekala jsem to, ale zkusit jsem to chtěla, po 15 vykrojení, kdy se mi povedly asi 3 sušenky, jsem to vzdala a nemínila dále ztrácet čas. Právě kvůli možnosti vykrojení jsem přidala do těsta trošku špaldové mouky, jinak by nebyla ani třeba, těsto se pojilo velmi hezky, ale bezlepkovou verzi si ještě vyzkouším, případně přidám pouze namleté ovesné vločky či právě zmíněnou pohankovou mouku. Nicméně sušenky, které tak vznikly jsou naprosto luxusní, s kakaovým máslem je prostě radost pracovat, ta vůně která se line po bytě je úžasná. Červenou řepu neodhalí nikdo, klidně by ji mohlo být v těstě víc. Rozhodně ještě budeme tyto sušenky testovat, staly se v oblíbenosti čislem jedna.

 

Jejich příprava je velmi snadná, Ve vodní lázni si rozehřejeme kakaové máslo, mezitím se pustíme do přípravy těsta. Červenou řepu jsem měla upečenou předem, pouze ji omyji, zabalím do alobalu, dám na plech a peču co trouba dovolí, přibližně hodinu. Po hodině pečení otevřu jednu řepu a píchnu zda již je měkká, pokud ano vyndavám, pokud ne ještě chvíli peču. Po upečení necháme vychladnout.

Vezmeme sekáček, já využívám sekáček od Brauna, dám do něj mandle, kokos, kokosový cukr a vše společně pomelu, pokud sekáček nemáte, nevadí, kupte si mandle mleté a vše jen nasypete do mísy, i když pomlít kokosový cukr není na škodu. Vše nasypeme do mísy, přidáme kakaový prášek, najemno nastrouhanou červenou řepu, kterou můžeme ještě před přidáním rozmixovat tyčovým mixérem. Přidáme povolené Ghí, tapioka škrob, kypřící prášek, rozpuštěné kakaové máslo, vše společně propracujeme a dle pojivosti můžeme přidat trošku mouky.

Připravené těsto, necháme na kuchyňské lince chvíli stát, dáme do mikrotenového sáčku nebo do potravinářské fólie, nedáváme do lednice, kakaové máslo by ztuhlo na beton. Bylo by třeba dát těsto do trouby na chvíli povolit.

Odležené těsto, postačí 1 hodina, vyjmeme z fólie, připravíme si plech s pečícím papírem a vytvarujeme požadované tvary, já si udělala kuličky, které jsem vidličkou rozmáčkla již na plechu s pečícím papírem a přejela po nich hroty vidličky, a tak vzniklo zdobení na sušenkách. Připravené sušenky vložíme do předem rozehřáté trouby na 180°C, pečeme na horkovzduch 5-7 minut, hlídáme ať je nespálíme. Snažíme se je nejíst ještě teplé, aby nás nebolelo bříško :D.

Přeji příjemné mlsání.

Poznámka

České Ghíčko jsem přidala kvůli trvanlivosti sušenek. Je známo, že použitím Ghí se prodlužuje trvanlivost a mám již několikrát vyzkoušeno, tapioka škrob dokáže nahradit vejce a má rovněž kypřící schopnosti. Pokud máte z použití Ghí obavu či máte problém i se stopami bkm a laktózy, můžete použít kombinaci alsanu bio.

Počet porcí: 1 plech sušenek, přibližně 30 sušenek, nestihla jsem spočítat,mizely moc rychle.

Čas přípravy: bez pečení řepy a odpočinku těsta 20 minut.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.

http://ceskeghicko.cz/kontakt/