Kuřecí prsíčka v křupavé krustě s bramborem v troubě

 

 Ingredience

  • 2 kuřecí prsní řízky
  • sůl dle chuti
  • lahůdková Maďarská paprika Grešík dle chuti
  • pikantní hraška dle potřeby
  • voda dle potřeby
  • kukuřičné lupínky – bio-nebio dle potřeby
  • řepkový olej dle potřeby

Příloha

  • brambory dle potřeby
  • sůl dle chuti
  • olivový olej dle potřeby
  • čerstvý tymián dle chuti
  • čerstvá zelenina – rajčata, rukola

Příprava

Prostě nás honila mlsná na fastfood a to nikdy pro mě nedopadne dobře. Stane se, že někdy neodolám asi tak 2 x do roka a pak to stojí za to. O pálení žáhy a břichabol jsem vážně nestála, takže jsme si připravili domácí verzi.

Kuřecí řízky osolíme, posypeme paprikou, připravíme si těstíčko z hrašky. Smícháme hrašku pikant s vodou dle návodu: 40 ml vody na 20g hrašky. Kuřecí řízky obalíme v těstíčku a následné v rozmačkaných lupínkách. Pokud budete chtít připravit i pro děti doporučují přidat lupínky do těstíčka s hraškou a nechat chvíli namočené. Pro děti by byly řízečky příliš tvrdé. Případně lupínky nechat namočené v mléce pro ABKM použijeme rostlinné nebo vodě, prostě docílit toho, aby změkly.

Obalené kuřecí řízky vložíme na pečící papír potřený olejem a před pečením je olejem pokapeme. Já pekla přiklopené alobalem na 150°C přibližně 1,5 hodiny před koncem pečení jsem alobal odklopila a nechala zrůžovět. Podávala jsem s pečenými bramborami v troubě, které jsem osolila, pokapala olejem a přidala čerstvý tymián.

Můžeme podávat se sladkokyselou omáčkou například od Hela – Curry. Nebo si připravit vlastní. Já si smíchala zakysanou smetanu se sojovou omáčkou, solí, Umoctem, pepřem a bazalkou a lehce zakápla limetkou. Při ABKM nahradíme zakysanou smetanu rostinnou, například rýžovou soyatoo a dochutíme stejně jako zakysanou, rozdíl nepoznáte.

Jako přílohu jsem zvolila brambory zapečené v troubě. Brambory jsem oškrábala, omyla a nakrájela, vložila na plech s pečícím papírem, osolila, pokapala olivovým olejem a přidala pár větviček tymiánu, pekla jsem na 180°C do zrůžovění. Podáváme s čestvou zeleninou, kterou můžeme zakapat olivovým olejem, opepřit či pokapat citronovou šťávou či limetkou.

kukuřičné lupínky bio – nebio (tyto kukuřičné lupínky jsou zajímavé tím, že neobsahují přidaný cukr ani žádné jiné sladidlo, sůl či přídatné látky. Jsou vyrobeny pouze z bio kukuřice. Obsahují kukuřičnou vlákninu a jsou výborné při snižování spotřeby soli a tuků. 250g). jsou však tvrdší než klasické lupínky.

 

Poznámka

Pokud nemáte rádi křupavé, tak určitě lupínky namočte do směsi s hraškou nebo namočte před obalením do mléka, pro ABKM zvolte rostlinné mléko nebo vodu.

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 90 minut